Hlavní obsah

V Divadle snů si prožil Montella svůj sen, neboť obdivovaného Mourinha vyřadil. Ten ale na sobě vinu nenechal

Manchester/Praha

Vyhořel. Vypadl se svými Rudými ďábly už v osmifinále a se Sevillou k tomu. Se soupeřem, který si čtvrtfinále Ligy mistrů zahrál naposledy před šedesáti lety, kdy se soutěž ještě jmenovala Pohár mistrů evropských zemí. Jasně že kouč Manchesteru United José Mourinho nemohl nechat vinu na sobě. Samo sebou že odmítal, že jeho tým doplatil na defenzivní taktiku, kterou on vyznává. „Nemyslím, že bychom hráli defenzivně, naopak jsem nasadil hodně ofenzivních hráčů a dal i Lingardovi a Fellainimu volnost, aby útočili,“ nepřipouštěl svůj díl viny.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Sevillský Ben Yedder slaví svůj první gól do sítě Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Mourinho moc dobře věděl, že remíza v prvním osmifinálovém duelu ve Španělsku nepředstavuje žádnou výhodu. Zvláště, když v ní gól nepadl. Proto před odvetou varoval, proto připomínal neblahou zkušenost Liverpoolu, který v základní skupině Ligy mistrů se Sevillou na podzim doma dvakrát inkasoval a byl rád za remízu 2:2.

Stejně to nepomohlo.

„Přitom jsme se snažili hrát se stejnou intenzitou a agresivitou, jako o víkendu v lize proti Liverpoolu," připomínal trenér Rudých ďáblů výhru nad Reds 2:1.

Co platilo na Liverpool a platí i na soupeře v Premier League bylo ovšem na Sevillu málo. Mourinhova taktika neúčinkovala, takže Manchester United poprvé od roku 2013 prohrál v Lize mistrů na domácím hřišti.

Tehdy skousával Alex Ferguson porážku s madridským Realem, v úterý v noci se s ní musel vyrovnávat José Mourinho.

„V první půli jsme neměli žádné problémy, hráli jsme dobře a jistě, drželi míč, zápas ovládali. Ještě v úvodu druhé půle jsme měli dobré šance, jenže pak jsme dostali gól a rázem bylo všechno emocionálnější a obtížnější. Přitom jsme moc dobře věděli, jak důležité bude, kdo vstřelí první branku," povzdechl si zklamaný Mourinho.

„A jakmile jsme inkasovali podruhé, bylo už prakticky nemožné osmifinále otočit," přiznával.

Ve zvolené taktice ale vinu nehledal. V přístupu svých svěřenců také ne.¨

„S tím problém nebyl," odmítl, že by něco z toho stálo za vyřazením Rudých ďáblů. „Jediné, co mě může těšit je to, že všichni z hráčů jsou smutní a žádný z nich smutek neskrývá," odmítl Mourinho jakékoli spekulace na toto téma.

„Sehráli jsme velký zápas s Liverpoolem, ale dnes byla Sevilla lepší než my a postup si zasloužila," přidal se k trenérovi i domácí záložník Nemanja Matič.

Pro Sevillu šlo skutečně o výjimečný večer. Nejen proto, že po šedesáti letech postoupila znovu do čtvrtfinále Ligy mistrů, ale i proto, že porazila Manchester United na jeho hřišti. V Divadle snů, jak se stadiónu Old Trafford přezdívá.

„Je to opravdu jako sen," přiznával italský kouč španělského týmu Vincenzo Montella, jenž se před osmifinálovou konfrontací s Manchesterem United vyznával z obdivu k trenérovi Mourinhovi, jenž mu byl a je vzorem. Z touhy porazit ho ale také.

V Divadle snů se mu to povedlo.

„Před pár dny jsme si telefonovali s trenérem AS Řím Francescem a on mi řekl, že se setkáme ve finále. Bral jsem to jako žert, ale teď to vnímám jako dobré znamení na naší cestě," přiznával Montella, že krásnější večer v kariéře ještě neprožil.

„Tahle drahocenná a krásná noc není jen mojí nocí. Patří každému, kdo má ve svém srdci Sevillu," nechal se unášet euforií a patosem.

Reklama

Související témata: