Hlavní obsah

Senzace! Schickův AS Řím vyřadil z Ligy mistrů Barcelonu, Liverpool jde dál přes Citizens

Praha
Aktualizováno

Těžko hledat v historii Ligy mistrů větší senzaci, než jaká se zrodila ve čtvrtfinálové odvetě v Římě. Fotbalisté domácího AS vyřadili Barcelonu, největší outsider vypoklonkoval Messiho a spol. A navíc poté, co před týdnem prohrál na Camp Nou 1:4. V odvetě však Římané, v jejichž sestavě odehrál mladý český legionář Schick 73 minut, podali excelentní výkon, vyhráli 3:0 a favorizovaného španělského soupeře poslali z kola ven. Semifinále si zahrají poprvé od roku 1984! To Liverpool na něj čekal jen deset let, ale je v něm také. Zvládl totiž i odvetu s Manchesterem City, na jeho hřišti vyhrál 2:1 a postoupil mezi poslední čtyři nejlepší týmy Evropy.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Radost AS Řím. Konstantinos Manolas právě překonal barcelonského brankáře a rozhodl o postupu italského týmu přes slavnou Barcelonu. Mezi prvními gratulanty byl i Patrik Schick.

Článek
Fotogalerie

Sestřih zápasu AS Řím - Barcelona

To tak, zastavit rozběhnutého Džeka. Stoper Umtiti to sice zkoušel, ale nárok neměl. Proto mu nezbylo než se otočit na sudí, zda snad De Rossiho dlouhá kolmá přihrávka nenašla bosenského kanonýra v ofsajdu.

Naděje to byla lichá, takže Umtitimu a Barceloně nezbylo než vzít na vědomí, že už po šesti minutách přišli o jeden gól z tříbrankového náskoku. A zanedlouho mohli ukrojit domácí z náskoku další kousek, protože český legionář Schick operující po boku Džeka na hrotu útoku se dostal na malém vápně k hlavičce.

Bránu sice netrefil, ale Římané se utvrdili v přesvědčení, že naordinovaná taktika na Barcelonu platí. Vytrvalé napadání protivníka, důraz v osobních soubojích, dobrý pohyb, to vše dělalo favorizované Barceloně velké problémy a domácí přinášelo šance.

Schick však po Florenzihgo centru i napodruhé hlavičkoval ve slibné pozici vedle, Džekovu hlavičku Ter Stegen naopak vyrazil, takže další zdramatizování zápasu přišlo až po půli. Obrovské a pro Katalánce šokující.

To když Piqué stáhl neudržitelného Džeka v šestnáctce rukama k trávníku a De Rossi nařízenou penaltu proměnil.

Úplně vykolejená Barcelona byla neschopná odporu, natož odpovědi, se strachovala, klepala a třásla, aby zápas alespoň za takovéhoto stavu skončil, ale jejímu utrpění neměl být konec. Osm minut před koncem smolař prvního čtvrtfinále Manolas zkázu Katalánců dovršil. Naběhl si na centr z rohového kopu a jeho přesná hlavička vyřadila Messiho a spol. z Ligy mistrů.

AS Řím se stal teprve třetím týmem v historii Ligy mistrů, jemuž se povedlo smazat prohru o tři a více gólů z prvního zápasu. Před pěti lety to dokázala La Coruňa v konfrontaci s AC Milán, loni pak Barcelona v zápase s Paris SG.

Bitvu o Anglii ovládl zase Liverpool

Liverpoolský fotbalový Jidáš Sterling se postaral o to, že trenéru Kloppovi a všem fanouškům Reds vyletěl už po pár desítkách vteřin tep na dvojnásobek normálu. A Van Dijk samo sebou také. Tak důležitá partie a on se nechá u postranní čáry odstavit od míče jako školák. Jasně že Sterlingovým loktem, ale cožpak mohl doufat, že takovýto zákrok španělský sudí odpíská?!

Sterlingovi v ten moment stačilo najít přesnou přihrávkou brazilského mladíka Jesuse a kouč Citizens Guardiola samým nadšením vyskočil půl metru vysoko.

Rychlejší gól si nemohl snad ani vysnít. Jeho ofenzivně laděná sestava, z níž vypadl v poslední době příliš chybující stoper Kompany, se navíc vrhla do útočení s takovou vehemencí, až se z toho hráčům Liverpoolu motala hlava. Takřka celý první poločas se nedostali pořádně za půlící čáru a jen a jen se bránili drtivému náporu. Mnohdy dokonce za cenu zákroků, po nichž se domácí dožadovali penalty. Hlavně když Robertson zastavil rozběhnutého Sterlinga jen rukama...

Zběsilý tlak Citizens se však do skóre nepromítl. Střela Silvy tečovaná hlavičkujícím Lovrenem skončila totiž na tyči, Sané sice dvě minuty před přestávkou míč do sítě protlačil, ale rozhodčí gól pro domnělý ofsajd neuznali.

Paradoxem proto bylo, že v nastaveném čase mohl Liverpool jednogólové manko smazat. Při prvním nebezpečném výpadu stačilo, aby si Oxlade-Chamberlain narazil míč se Salahem, udělal kličku gólmanovi a měl před sebou prázdnou bránu. Z hodně ostrého úhlu však pálil mimo.

Co nevyšlo hostům před přestávkou, svedli hned po ní. Mané se vřítil do šestnáctky Citizens jako tank, Salah se míče vyraženého Edersonem zmocnil a stal se liverpoolským hrdinou. Devětatřicátým gólem vstřeleným v této sezóně vyrovnal a od té chvíle už nebylo pochyb, že do semifinále zamíří Reds. Zvláště, když Firmino po hrubé chybě Otamendiho zkázu Citizens dovršil.

Liga mistrů, čtvrtfinálové odvety
Manchester City - Liverpool 1:2
Branky: 2. Jesus - 56. Salah, 77. Firmino.. Rozhodčí: Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar (všichni Španělsko). ŽK: Ederson, Silva – Mané, Alexander-Arnold, Oxlade-Chamberlain, van Dijk.
První zápas: 0:3, postupuje FC Liverpool
AS Řím - Barcelona 3:0
Branky: 6. Džeko, 58. De Rossi, 83. Manolas. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Francie). ŽK: Fazio, Jesus - Piqué, Messi, Suárez.
První zápas 1:4, postupuje AS Řím

Reklama

Související témata: