Hlavní obsah

Krutá penalta v nastavení? Rozhodčí se nemůže koukat na časomíru, zdůrazňují domácí experti

Praha
Aktualizováno

Máte na dosah senzaci, a pak vás vyřadí penalta nařízená v nastaveném čase!? Fotbalová Evropa má zase o čem mluvit. Turínský Juventus skvěle stáhl v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů na půdě Realu Madrid třígólové manko z prvního zápasu, ale pak vypadl po neúprosném pokutovém kopu. „Kruté, ale rozhodčí se přece nemůže řídit minutou, která právě probíhá,“ poukazuje Roman Hrubeš, člen české komise rozhodčích a šéfinstruktor videorozhodčích.

Sestřih odvety Real - Juventus.Video: O2 TV Sport

 
Článek

Během čtvrtečního odpoledne bude mít jasný program. V klidu si rozebere klíčovou situaci.

„Zápas jsem naživo v televizi neviděl, tak se těším. Ráno jsem dostal spoustu esemesek, co penaltě říkám. Názory nejsou jednotné. Některé jsou pro, jiné proti," usmívá se Roman Hrubeš.

Real postup do semifinále zachránil až v sedmé minutě nastavení, když Ronaldo proměnil penaltu. Vazquéz se dral do šance, Benatia ho v šestnáctce zastavil faulem a sudí Michael Oliver nejenže nařídil pokutový kop, ale ještě za protesty vyloučil brankáře Buffona.

Roman Hrubeš je členem komise rozhodčích, takže ani po prostudování záznamu nebude chtít verdikt anglického kolegy komentovat. „Jsme tu od toho, abychom posuzovali, co vyvedeme u nás doma. Ne kritizovali zahraniční kolegy," vysvětluje.

Pravidla jsou jen jedna

Jeden obecný názor přesto vysloví. „Rozhodčí přece nemůže brát v úvahu, jestli je čas 90.+3, první nebo 35. minuta... Buď je přesvědčen, že k faulu došlo, nebo ne. Podle toho pak do nařízení penalty jde, nebo nejde," zdůrazňuje Hrubeš.

Pravidla jsou zkrátka jen jedna a jejich uplatnění by se nemělo řídit časem. Vazquéz se sice k zemi poroučel ochotně, jenže Benatia si v šestnáctce počínal velmi neobratně. Anglický sudí si tak penaltu nejspíš obhájí.

„Vzhledem k vývoji zápasu a všem okolnostem se může zdát krutá. Pokud však bránící hráč při odehrání míče zároveň povalí soupeře, jde o přestupek proti pravidlu 12. Tečka. Tento výklad je rozhodující. A na Realu podle mě k přestupku proti zmíněnému pravidlu došlo. Pak tedy musel být nařízen pokutový kop," myslí si další zkušený český rozhodčí, který nechce být jmenován.

Jeden z jeho kolegů ovšem přidává názor zcela opačný. „Pokud ke kontaktu vůbec došlo, tak podle mě jen velmi neznatelnému. Nepřijde mi tedy správné, že rozhodčí za takovou malichernost nařídil penaltu, která o všem rozhodla. Vazquéz pád přifilmoval," prezentuje soud početné skupiny odpůrců klíčového verdiktu z Madridu.

Hapal fandí Realu, ale verdikt nebere

Proti nařízení penalty se staví také internacionál Pavel Hapal, trenér Sparty.

„Ne že bych nepřál Pavlu Nedvědovi, jsme kamarádi. Jinak jsem ovšem fanoušek Realu Madrid. A musím říct, že jsem po středě zklamaný. Neztotožnil jsem se se závěrečnou situací. Taková by neměla rozhodnout takové utkání," je Hapal přesvědčený.

Reklama