Hlavní obsah

Ukrajinská Bohemka! Populární klub zachránili fanoušci, za rok může být zpátky v Premier League

Chrakov

Nebýt fanoušků a nadšenců z klubu, v nádherné aréně v Charkově by měl pouze přechodný azyl Šachtar Doněck a občas by do ní zavítala ukrajinská reprezentace. Jako v úterý večer, kdy se jí v utkání Ligy národů postaví český tým. Pokud se naplní ideální scénář, od příští sezóny v ní bude opět hrát ukrajinskou Premier League populární Metalist.

Foto: Robert Neumann, Právo

Stadión Metalistu v Charkově.

Článek

Před šesti lety měl klub luxusní vyhlídky, většinový podíl v něm získal Serhij Kurčenko. Zakladatel a vlastník společnosti Gas Ukraine, jenž patřil mezi nejbližší spolupracovníky tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Před Metalistem se otevírala skvělá budoucnost, plánovaly se příchody drahých posil. Jenže za necelých 12 měsíců bylo všechno jinak.

Kurčenko se svrženým Janukovyčem utekl do Ruska, klub odmítl prodat potenciálním investorům. Metalist tři sezóny balancoval na hraně přežití, nakonec byl v roce 2016 vyloučen z profesionálních soutěží.

Fanoušci Metalistu, podobně jako před lety příznivci Bohemians 1905, však svůj milovaný klub nenechali padnout. Také v Charkově založili Družstvo fanoušků (dnes čítá téměř 600 členů), s pomocí sponzorů založili vlastní tým s názvem FC Metalist 1925. Za nástupce Metalistu není právně uznaný, nicméně příznivci ho tak vnímají.

Tým, který sezónu 2016/2017 absolvoval v amatérské třetí lize, tvořili z převážné většiny nadějní hráči z akademie Metalistu. Doplnění třemi fotbalisty ze původního klubu. Profesionální status získal Metalist zpět letos na jaře, kdy se kvalifikoval do druhé nejvyšší soutěže. Pokud za rok v nádherné čtyřicetitisícové aréně přivítá týmy z ukrajinské Premier League, pohádkový příběh bude dovršen.

Stadión Metalistu, pro množství masivních železných podpěr připomínající tvarem dlouhonohého pavouka, byl postaven k mistrovství Evropy, které v roce 2012 pořádala Ukrajina společně s Polskem.

Tehdy se stal pohřebištěm Nizozemců, kteří v Charkově prohráli všechny tři zápasy, kufry balili už po skupinové fázi. Dvěma góly je definitivně poslal domů hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo.

Naopak stánek svědčí ukrajinské reprezentaci, která v ní vyhrála poslední tři utkání, aniž by inkasovala (Polsko 1:0, Srbsko 2:0, Turecko 2:0). Ukončila včera česká reprezentace vítězné kouzlo charkovské arény?

Reklama

Související témata: