Hlavní obsah

Léčba Šilhavým zabírá. Energie, atmosféra, nový lídr či druhé šance. Jen žádnou euforii

Charkov/Praha

Prvních devět dnů pod taktovkou nového kouče Jaroslava Šilhavého probudilo fotbalovou reprezentaci z letargie. Výhra 2:1 na Slovensku fanoušky po čase zase nadchla, také výkon na Ukrajině při porážce 0:1 měl slušné parametry. Liga národů je však teprve začátkem nové éry. Podstatný je postup na EURO 2020.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Český tým před utkáním Ligy národů proti Ukrajině v Charkově.

Článek
Fotogalerie

1. Pozitivní atmosféra - Hned první den začal teambuildingem a hráči referovali, jak se atmosféra v týmu mění k lepšímu. Bývalí svěřenci Jaroslav Šilhavého ostatně avizovali, že přesně takový efekt očekávají. „Nejsilnější stránkou pana Šilhavého vždy bylo, že tým za ním šel a všichni za něj byli na hřišti ochotni bojovat, protože věřili tomu, co chtěl. Dokázal vybudovat týmový duch," zdůrazňuje záložník David Pavelka.

2. Práce a energie - Se stejnou energií, s jakou se ještě před svým jmenováním rozjel do světa za svými novými svěřenci, se kouč pustil také do prvního srazu. Proto mužstvo stihlo velký kus práce. „Na hřišti jsem z týmu cítil dobrou energii, každý si svůj díl odpracoval a udělal maximum pro úspěch týmu," pochvaluje si kapitán Bořek Dočkal.

3. Našel se lídr - Právě nový muž s páskou je jedním z podstatných bodů vzestupu. O zářijový sraz ho připravilo zranění, předtím ho ovšem Karel Jarolím určitý čas také opomíjel s odůvodněním, že zámořský legionář neplní očekávanou roli. Naopak Šilhavý svěřil Dočkalovi zásadní part a trefil bingo. Spoluhráči potvrzují, že mají konečně lídra, který mužstvu dost dlouho chyběl. Asistent Tomáš Galásek dokonce tvrdí, že tým jde za Dočkalem stejně, jako šel za Pavlem Nedvědem v nejlepší Brücknerově éře...

4. Šance pro opomíjené - Šilhavý ostatně nastartoval také další borce, jež jeho předchůdce kdo ví proč opomíjel. Třeba takový válečník Pavelka se po dlouhých dvou letech báječně chopil své obnovené role ve středu hřiště. O trvalé místo si rovněž řekl také řízný stoper Čelůstka. A pochopitelně i Vydra potvrdil, že nemít v týmu hráče z Premier League byl nesmysl... Góly teď nedal, ale tvrdě pracoval.

5. Základ je kompaktnost, ne sestava - Na hru nároďáku se najednou dá i dívat. A přestože kouč sáhl k pěti změnám v sestavě, tým byl stejně kompaktní jako na Slovensku. „Během celého srazu jsme pracovali na herním systému. Když si ho osvojíme, pak už tolik nezáleží, kdo na jakém postu právě hraje," souhlasí Pavelka.

6. Zastupitelnost na více místech - Šilhavý dal jasně najevo, že chce mít klíčové posty zdvojené. Když se v Trnavě vydá Krmenčík, v Charkově jde na hrot Schick. Sobotní výhru vychytal Vaclík, v úterý dostal šanci zase Pavlenka. Liga národů není konečný cíl, myslet je třeba na dlouhodobější perspektivu. Podle zpráv z týmu hráči hozenou rukavici akceptují.

7. Taktika s ohledem na soupeře - Slováci byli po letech velkým favoritem derby, obrozený český tým jim ovšem přistřihl křídla. Ani Ukrajinci pak nedokázali soupeře rozebírat jako v prvním duelu v Uherském Hradišti. Hráči si pochvalují, že po detailní zase vědí, co mají na hřišti dělat. Což je samozřejmě také obžaloba minulé éry...

8. Štístko a faktor X - V Liberci či Slavii zabral Šilhavý okamžitě a dovedl své týmy k titulu. Proto má také pověst štístka a jako vytoužený faktor X zafungoval také u reprezentace.

9. Jen žádnou euforii - Jenže pozor, není chvály na jednu hlavu trochu moc? „Euforii bych raději brzdil. Ale pokud budeme takhle dál pracovat a v nastoupeném trendu pokračovat, věřím, že budeme hrát dobře," ujišťuje Šilhavý, že uspokojení nepodléhá.

10. O záchranu až do konce, hlavní je kvalifikace - Národní tým ostatně nic jistého v hrsti zdaleka nemá. Výhrou na Slovensku si vytvořil solidní výchozí pozici k záchraně v druhé divizi Ligy národů, potvrdit ji však bude muset až v pražské odvetě, kterou nesmí prohrát. „Věřím, že jsme schopní udržet druhé místo ve skupině a pak uspět i v kvalifikaci," poukazuje Šilhavý, že hlavní metou je postup na příští mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: