Hlavní obsah

Jako ve vězení! Drželi nás na pokoji, vlastně nás týrali. Čech o anabázi Slovanu na Faerských ostrovech

Praha

Za normálních okolností by hlavní téma v kabině bratislavského Slovanu bylo jasné: dnešní derby Slovensko – Česko v Lize národů. Český fotbalový obránce Jurij Medveděv by byl v defenzívě. V šatně slovenského mistra ale jede úplně jiná událost. A sice týdenní anabáze na Faerských ostrovech, kde místní úřady nepovolily odehrát zápas 1. předkola Ligy mistrů, který UEFA kontumovala ve prospěch domácího outsidera.

Foto: foto archiv Jurije Medveděva

Fotbalový obránce Slovanu Bratislava Jurij Medveděv s přítelkyní Simonou.

Článek

Byl týden na Faerských ostrovech stresující?

Hrozný, strašný. Nikomu bych nepřál, aby něco takového zažil. De facto rok se snažíte, abyste si zahráli o Ligu mistrů. Když má konečně přijít zápas, nedovolí vám hrát. A navrch vás drží několik dnů na hotelu.

Nemohli jste ven?

Ani z pokoje! Celé tři dny. Jídlo nám nosili v balíčkách. Položili je za dveře, zaklepali a odešli. Byli jsme jako ve vězení, byli jsem vlastně týraní. Měli jsme, vzhledem k ochranným opatřením, pochopitelně jednolůžáky. Kdybychom aspoň měli českou nebo slovenskou televizi... Takže jsme leželi, skákali, seděli, ale jenom na pokoji. Fakt psycho.

Nemohli jste se ani projít na chodbu?

Varovali nás, že pokud někoho z nás uvidí například na recepci, budeme mít velký problém. Věc by řešila policie.

Problémy začaly hned po příletu?

Ano. Nechtěli nás pustit na předzápasový trénink, nemohli jsme si ani prohlédnout trávník. Dokola nám všem tvrdili, že jeden z nás má koronavirus. Přitom dotyčný hráč byl dávno doma v karanténě.

To byl přece jasný, silný argument.

Nakonec nám tedy umožnili jít do šatny, byli jsme v ní pak hodinu zavření, než nám dovolili vyběhnout na hřiště. Byli jsme strašně zklamaní, co všechno se tam dělo. UEFA, myslím, mohla lépe zasáhnout.

CO SE UDÁLO
Uplynulou středu měl Slovan odehrát na půdě Klaksvíku duel 1. předkola Ligy mistrů. Dva dny před výkopem měli jeden hráč a funkcionář pozitivní testy na koronavirus. Klub bez nich odcestoval na Faerské ostrovy k utkání. Výsledky zbylých členů výpravy byly negativní, přesto bylo utkání místními úřady přeloženo na pátek. Slovenský mistr kvůli tomu ve čtvrtek povolal z Bratislavy sedm hráčů, kteří nebyli v původní výpravě, a doplnil je o devět juniorů. Před odletem byli všichni negativní, ale na místě byl u jednoho člena dodatečného výběru zjištěn koronavirus. Zápas byl na základě této informace zrušen, UEFA následně rozhodla o postupu domácích.

Žili jste týden v nejistotě.

Ze začátku jsme vůbec nevěděli, jak dlouho budeme zavření. Byli jsme připojení na společné skupině na WhatsAppu. Klub se snažil situaci zachránit, poslal za námi béčko. Jenže i tam se zjistily dva případy. Do poslední chvíle jsme čekali, jestli budeme moct hrát. Povolení nepřišlo, po týdnu jsme odletěli s kontumací.

Slovan prý chystá protest.

Po sportovní stránce se ale nic nezmění, možnost bojovat o Ligu mistrů nám už nikdo nevrátí. Teď nám zbývá, pokusit se o Evropskou ligu. Bohužel zase musíme ven, tentokrát do finského Kuopia. Snad to nebude jako přes kopírák.

Neobáváte se, že se zkušenost z Faerských ostrovů na mužstvu negativně odrazí?

Byli jsme delší čas bez tréninku, což není ideální. Psychicky nám události rozhodně nepomohly. Ale jsme profesionálové, musíme se s tím vyrovnat a hrát dál. Slovan má ze své pozice nepsanou povinnost vyhrát slovenskou ligu i domácí pohár. Jenže my chceme také do Evropy...

Reklama