Hlavní obsah

Udělali jsme maximum, ujišťuje Šilhavý a odmítá bojovat s kluby. Bojí se, co bude dál

Praha

Má za sebou organizačně šílený sraz. Fotbalová reprezentace se sešla poprvé od listopadu, všichni se na obnovení činnosti těšili. Trenér Jaroslav Šilhavý však musel po vítězství na Slovensku hráčům oznámit, že z obav o šíření koronaviru se tým rozpouští. Druhý duel Ligy národů se Skotskem v Olomouci odehrál úplně jiný výběr. Přitom v říjnu má nároďák během sedmi dnů sehrát hned tři zápasy - na Kypru, v Izraeli a ve Skotsku. „Obávám se, aby UEFA nebo FIFA ještě nerozšířily možnost pro kluby nepouštět hráče na reprezentační srazy,“ netají kouč.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Trenér Jaroslav Šilhavý před zápasem na Slovensku.

Článek

Situace poplatná šílené době. Šilhavý musel stejně jako zbytek původního výběru po pátečním vítězství 3:1 na Slovensku do izolace kvůli dvěma pozitivním testům na covid-19 u členů realizačního týmu. Mužstvo místo něj proti Skotům v Olomouci vedl kouč reprezentační osmnáctky David Holoubek.

V kabině po vítězství 3:1 v Bratislavě nastala bizarní situace. Šilhavý musel s velmi smíšenými pocity hráčům sdělit, že po diskuzích s hygienou je sraz rozpuštěn.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Alex Král a trenér Jaroslav Šilhavý se radují po vítězném zápase na Slovensku.

„V kabině jsme hráčům děkovali za výkon a za výsledek, ale taky jsem jim oznámil, že končíme. Viděl jsem na nich zklamání. Ale nemohli jsme nic dělat a museli se rozhodnutí podřídit. Když měli hráči v pondělí kontrolní testy negativní, někteří chtěli do Olomouce ještě vyrazit. To samozřejmě kvůli karanténnímu nařízení nešlo, ale i tak si takových reakcí moc cením," líčí Jaroslav Šilhavý v rozhovoru pro FAČR.

Splnili všechno, co dokument požaduje

První pozitivní případ na koronavirus se objevil po úterních testech v Praze. Kouč je přesvědčený, že reprezentace udělala maximum, aby mužstvo ochránila.

„Tým absolvoval víc testů, než nařizuje protokol UEFA. Splnili jsme všechno, co dokument požaduje, a nic jsme neporušili. Na vlastní oči jsem viděl, kolik úsilí tomu lidé kolem manažera Libora Sionka věnovali, abychom všechny regule dodrželi," zdůrazňuje Šilhavý.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý dává rozhovor na liduprázdném stadionu v Bratislavě.

„Každý člen týmu musel mít negativní test ještě před začátkem srazu, ale přesto jsme pak v úterý jeden pozitivní měli. Podle odborníků bychom mu nezabránili ani v případě, že bychom testovali o den dřív, protože v pondělí by test zkrátka ještě pozitivní nebyl. Riziko můžete snížit, ale ne úplně odstranit," dodává trenér.

Zároveň avizuje, že kompetentní lidé kolem nároďáku a fotbalové asociace se teď samozřejmě budou bavit, jestli daná opatření nejde ještě zpřísnit.

Francouzi a Belgičané do karantény nemuseli

„Co budeme moci udělat, uděláme. Na druhou stranu nejsme jediná reprezentace, která v tomto směru měla problémy, ale jen my bohužel dopadli takhle," poukazuje Šilhavý, že třeba Francie a Belgie měly mezi zápasy pozitivně testovaného hráče, ale týmy do karantény nemusely.

Na Slovensko už navíc neodjeli ani hvězdní hráči Tomáš Souček a Patrik Schick. „Navzdory negativním testům nám je z preventivních důvodů vzali, což jsem nečekal. UEFA v takových situacích prosazuje jiný postup, ale musíme se řídit i hygienickými autoritami," líčí Šilhavý.

Do reprezentace a asociace se kvůli koronaviru rázně opřel Jarolsav Tvrdík, šéf Slavie. Pohrozil i stažením všech sešívaných. Kouč nároďáku doufá, že k žádné válce s kluby nedojde.

„Chápu kluby, že o své hráče mají strach, protože je čekají důležité zápasy v lize nebo evropských pohárech. To jim nikdo nemůže zazlívat. Ale zároveň bych chtěl zdůraznit, že jsme s nimi vždycky komunikovali. Já s trenéry, manažer Libor Sionko zase s členy vedení. Stejně tak před posledním srazem. Vždycky jsme byli otevření komunikaci. Rozhodně nechci s nikým bojovat. Z úspěchu jednotlivých klubů v evropských pohárech může těžit i reprezentace, a naopak z úspěchů reprezentace zase kluby," zdůrazňuje Šilhavý.

Sestavení týmu může být hodně složité

Má oprávněné obavy, co bude vlivem pandemie dál. Vždyť říjnový sraz je logisticky ještě mnohem náročnější. Nejprve přátelské utkání na Kypru. Pak dva další zápasy Ligy národů. Nejprve v Izraeli, kde v některých městech začal v úterý platit zákaz vycházení... A na závěr ve Skotsku.

„Když všechno kolem sebe vidím, tak se obávám, aby UEFA nebo FIFA ještě nerozšířily možnost pro kluby nepouštět hráče na reprezentační srazy. Už teď je zákaz za určitých okolností možný. Pak by bylo sestavení týmu hodně složité. Ale snad se to nestane. A když ano, a teď jenom hořce vtipkuji, umíme improvizovat, jak jsme teď viděli," odkazuje Šilhavý na statečný výkon rezervního mužstva proti Skotsku v Olomouci.

Gratulace, rvali se jako lvi

Po dvou kolech ztrácejí Češi ve skupině jen bod na vedoucí Skoty.

„Kluci jsou připravení se rvát, pořád chceme hrát o první místo. Věřím, že to ukážeme hned při dalším srazu. Síla týmu je velká," ujišťuje trenér v rozbouřené době.

Holoubčatům skládá velkou poklonu.

„Nominace vznikla po vzájemné komunikaci s Davidem Holoubkem, ale co se týče koučování a taktiky, už byly plně v jeho režii. Až po zápase jsem mu napsal, ať všem vyřídí gratulaci, že se rvali jako lvi. Chyběl bodík, ale ostudu neudělali," kvituje Šilhavý.

„Zápas byl pro kluky šance, jak se ukázat v reprezentaci. Některé z nich sledujeme dlouhodobě. Teď jenom potvrdili, proč je mezi adepty máme. S některými musíme počítat," dodává ještě.

Reklama

Související témata: