Hlavní obsah

Belgie - Francie 2:3Francie otočila drama s Belgií. Ve finále Ligy národů vyzve Španěly

Turín

Parádní drama nabídlo semifinále fotbalové Ligy národů, v němž Francie otočila v Turíně zápas s Belgií a po výhře 3:2 si zahraje v nedělním finále o vítěznou trofej se Španělskem. Rudým ďáblům nestačilo ani dvoubrankové vedení, do nějž se dostali v první půli po brankách Yannicka Carrasca a Romelua Lukakua. Úřadující mistři světa výsledek ve druhé části obrátili, nejprve se prosadil Karim Benzema, poté proměnil pokutový kop Kylian Mbappé a v 90. minutě rozhodl Théo Hernandez.

Foto: Massimo Rana, Reuters

Fotbalisté Francie slaví vítězný gól proti Belgii.

Článek

Belgičanům se nepodařila odveta za porážku v semifinále MS 2018 a prohráli s "Les Bleus" posedmé z posledních 12 zápasů.

V základní sestavě Francie nastoupili bratři Lucas a Théo Hernandezovi, kteří se stali prvními sourozenci od roku 1974, kteří oblékli v jednom utkání dres "Les Bleus". Naposledy takto reprezentovali Hervé a Patrick Revelliovi.

První šanci měli Belgičané. Již ve čtvrté minutě se po centru Lukakua a zaváhání francouzského obránce Koundého dostal do obrovské šance De Bruyne, jeho střelu ale parádně vyrazil brankář Lloris.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Francouz Kylian Mbappé proměňuje penaltu v semifinále Ligy národů proti Belgii.

"Rudí ďáblové" se dočkali ve 37. minutě. Na levé straně pokutového území se uvolnil Carrasco a střelou k bližší tyči otevřel skóre. Osmadvacetiletý ofenzivní hráč vstřelil první branku v Lize národů.

Opaření Francouzi inkasovali do přestávky ještě jednou. Pět minut před koncem úvodní části si naběhl na De Bruyneho přihrávku Lukaku, a přestože byl již z úhlu, nedal tvrdou ranou pod břevno Llorisovi šanci. Belgický útočník zaznamenal 68. trefu v reprezentaci a upevnil si pozici nejlepšího střelce své země v historii.

Francouzi po přestávce převzali taktovku a k do té doby aktivnímu Mbappému se přidal Pogba. Jeho hlavička v 50. minutě ale letěla nad. O chvíli později mohl vstřelit kontaktní gól pro změnu Griezmann, ale ani on nemířil přesně.

"Les Bleus" se dočkali až po hodině hry, kdy Benzema převzal v pokutovém území přihrávku Mbappého a střelou v pádu vrátil Francii do hry. Třiatřicetiletý kanonýr vstřelil první gól při debutu v Lize národů.

Francouzi nepolevovali a v 69. minutě slavili vyrovnání. Tielemans fauloval v pokutovém území Griezmanna a sudí Siebert nařídil po přezkoumání videa pokutový kop. K němu se postavil Mbappé a střelou do pravého horního rohu vyrovnal.

Oboustranně atraktivní utkání mohl rozhodnout nejprve Lukaku, jehož branka ale v 87. minutě nebyla uznána kvůli ofsajdu, a následně také na druhé straně Pogba, který po trestném kopu orazítkoval břevno.

Ve chvíli, kdy se zdálo, že duel dospěje do prodloužení, se dostal k odraženému míči na hranici pokutového území Théo Hernandez a nekompromisní ranou dokonal obrat. Francouzi prodloužili proti Belgií šestiletou neporazitelnost, naposledy s nimi prohráli v červnu 2015.

Final Four fotbalové Ligy národů v Itálii - semifinále:
Belgie - Francie 2:3 (2:0)
Branky: 37. Carasco, 40. Lukaku - 62. Benzema, 69. Mbappé z pen., 90. T. Hernandez.

Reklama

Související témata: