Hlavní obsah

Evropský šampionát poprvé pod vrcholky Alp

PRAHA

Podruhé v historii fotbalového mistrovství Evropy se bude hrát ve dvou zemích (poprvé v roce 2000 se šampionát konal v Nizozemsku a Belgii). V roce 2008 se o pořadatelství podělí alpské země Rakousko a Švýcarsko.

Článek

Šestnáct týmů - čtrnáct z prvních a druhých míst ve kvalifikačních skupinách a obě pořadatelské - bude rozděleno do výkonnostních košů a vloženo do osudí ve švýcarském Luzernu 2. prosince 2007. Lze si jen přát, aby mezi nimi nechyběla česká reprezentace. Týmy budou rozlosovány do čtyř skupin po čtyřech, z nichž postoupí první dva celky do čtvrtfinále, od kterého už se bude hrát k.o. systémem.

Samotné mistrovství začne 7. června 2008 a finále je na programu 29. června. Hrát se bude na zcela nových nebo zmodernizovaných stadiónech ve Vídni, Salcburku, Klagenfurtu, Innsbrucku, Curychu, Basileji, Bernu a Ženevě.

Šampionát už má i svoje maskoty. Jsou to dva chlapci - Trix a Flix, oblečení do červeného a bílého dresu, což jsou národní barvy obou zemí. Trix je v bílém a má na prsou číslo 20, Flix je v červeném a jeho hruď zdobí číslo 08, dohromady letopočet šampionátu. Jejich střapaté hlavy symbolizují vrcholky alpských velikánů, pod nimiž se bude hrát.

Reklama

Související témata: