Hlavní obsah

Anglický fotbalista Beckham povstal z mrtvých

PRAHA

Fotbalové jaro ve španělském Realu Madrid, je ve znamení zmrtvýchvstání bývalého kapitána anglické reprezentace Davida Beckhama. Hráč, jenž na podzim upoutával pozornost spíše na poli bulvárním a reklamním, než na zeleném trávníku, obdržel díky své jarní herní renesanci v dresu ´bílého baletu´ po roce opět pozvánku do reprezentace. Již v pátek může opět obléknout její dres v mezistátním utkání s Brazílií.

Článek

Ještě před pěti měsíci se zdálo, že červen roku 2007 bude definitivní tečkou za evropskou kariérou anglického fotbalisty Davida Beckhama. Dvaatřicetiletý záložník v lednu podepsal pětiletou smlouvu s účastníkem americké MLS Los Angeles Galaxy a po posledním zápase sezóny v dresu španělského Realu Madrid, který jej čeká 17. června proti Mallorce, zamíří za oceán.

Bývalý kapitán Albionu navíc od příchodu nového trenéra McClarena na lavičku Anglie marně čekal i na další pozvánku do reprezentace. Za tu v minulosti odehrál 94 zápasů a vstřelil 17 branek.

Ani v samotném Realu Madrid neměl po zveřejnění svého přestupu do Los Angeles na růžích ustláno. Trenér Fabio Capello jej v lednu ostře kritizoval a nakonec i vyřadil z kádru. Stejně rozčarované bylo i vedení Realu, kterému odchází nejen solidní hráč, ale především nejlepší marketingový tahák. V únoru byl ale vzhledem ke svému tréninkovému přístupu, intervenci hráčů a mizerným výsledkům španělského klubu, omilostněn a hned se za znovu nabytou důvěru odvděčil vítězným gólem z přímého kopu proti Realu Sociedad. Tato branka podle všeho zachránila před odvoláním Capella, se kterým se delší dobu povážlivě otřásala trenérská židle.

Jarní tahoun za vysněným titulem

Zranění Angličanova kolena zabránilo v jeho účasti v odvetě osmifinále Ligy mistrů proti německému Bayernu Mnichov, které španělský klub nakonec prohrál 1:2 a díky menšímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře soutěž opustil. Návrat na hřiště po zranění nemohl pro Beckhama dopadnout lépe. 21. dubna byl z lavičky poslán na hřiště za stavu 1:1 v utkání s Valencií a vzápětí jeho přesný centr přetavil ve vítěznou branku Sergio Ramos. Tento výsledek odstartoval sérii, která momentálně čítá šest tříbodových zisků v řadě, při pěti z nich odehrál anglický záložník plnou porci devadesáti minut.

Během vítězné šňůry si Beckham připsal pět finálních asistencí, naposledy naservíroval gól v sobotu nizozemskému kanonýrovi Ruudu van Nistlerooyovi proti Deportivu La Coruňa. Real je dvě kola před koncem soutěže na prvním místě tabulky se stejným počtem bodů jako druhá Barcelona, obhájce trofeje.

K obdivovatelům Beckhamova umění se tedy vcelku pochopitelně nakonec přidal i trenér Realu Fabio Capello. „Je v neobyčejné psychické kondici,“ uvedl na adresu dvaatřicetiletého borce kouč a dodal: „Momentálně centruje precizní míče před branku s neuvěřitelnou rychlostí a kvalitou. Je prostě ve skvělé formě.“

Díky Beckhamovým výkonům v dresu ´Bílého baletu´ se začalo hojně spekulovat o jeho návratu do reprezentačního dresu. Anglii se pod vedením McClarena nedaří a po bezbrankových remízách doma s Makedonií a v Izraeli a dvougólové porážce v Chorvatsku, jí patří až čtvrté místo v kvalifikační skupině E o mistrovství Evropy 2008.

Do reprezentace se vrací jako spasitel

Spekulace vystřídala realita a Beckham se může v pátek večer opět představit anglickým fanouškům v barvách národní reprezentace. Ta hostí při znovuotevření zrekonstruovaného stadiónu Wembley tým několikanásobných mistrů světa z Brazílie. Dres ´kanárků´ oblékne i klíčový hráč Barcelony, největšího rivala Realu Madrid, míčový kouzelník Ronaldinho. „Každý zná Davidovy schopnosti a ví, že je to hráč pro důležitá utkání, který nám může pomoci uspět v Estonsku,“ řekl reprezentační lodivod McClaren.

Mnohem důležitější, než spíše slavnostní utkání proti Brazílii, totiž bude pro Anglii ostrý kvalifikační duel, který sehraje na půdě Estonska ve středu 6. června. Pokud hodlá Albion pomýšlet na účast na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku, nemůže si dovolit již žádné bodové ztráty.

„Nechtěli ho v reprezentaci, ani v Realu. Každý jiný hráč by si pomyslel ´nedá se nic dělat´. Ale David řekl rázné ´ne´ a zvrátil to svým úsilím,“ komentoval obdivně přístup spoluhráče ze španělského klubu útočník Ruud van Nistlerooy a rázně dodal: „Nikdy nebyl tak dobrý, jako je teď. Myslím, že může reprezentaci Anglie pomoci, i když bude hrát v USA.“

Reklama

Související témata: