Hlavní obsah

Reprezentace jde do kvalifikace i s Vaniakem a Vlčkem

PRAHA

Konec příprav, fotbalovou reprezentaci čeká ostrý start. V pokračování kvalifikace ME 2008 v San Marinu a proti Irsku musejí svěřenci Karla Brücknera uspět, aby mohli pomýšlet na postup. Ve dvacetičlenné nominaci, kterou ve středu kouč zveřejnil, jsou i opory Slavie Martin Vaniak a Stanislav Vlček, stejně jako sparťan Zdeněk Pospěch.

Článek

Vlčka s Vaniakem tak po středečním postupu do Ligy mistrů přes Ajax Amsterodam čeká další příjemná zpráva. "Tito dva hráči podávají naprosto nadstandardní výkony a jejich formu jsem nemohl nevidět. Částečný vliv měl i včerejší zápas," chválil aktuální formu slávistických opor Brückner. Vaniak naposledy v národním celku nastoupil v březnu 2004, Vlček hrál v březnové kvalifikaci proti Německu.

Mírným překvapením je povolání obránce Sparty Zdeňka Pospěcha. „Výběr se nám hodně zúžil zraněními, někteří hráči vypadli z režimu. Pospěch je hráč, který podává dobré výkony na pravém kraji obrany a tuto alternativu potřebujeme. I když včera nepředvedl top výkon,“ připomněl trenér neúspěšné vystoupení Sparty v Londýně proti Arsenalu.

Naopak oproti předpokladům ve dvacetičlenném výběru není obránce Jan Šimůnek. "Nominace není konečná. Šimůnek je první hráčem, který by byl doplněn. Dal jsem přednost hráčům, kteří mají jistou zkušenost s národním týmem," řekl novinářům kouč.

Šmicra limitují zdravotní potíže

Národní tým naposledy nepřesvědčil v Rakousku, když se slabým soupeřem jen remizoval 1:1. Kouč Brückner přesto hledal pozitiva, jedním z nich byla zlepšená forma útočné dvojice Koller - Baroš a také zařazení nové krve v podobě teplického Fenina.

Podle očekávání je ve výběru bek AC Milán Marek Jankulovski, který v Rakousku nehrál, naopak chybí Vladimír Šmicer, o jehož návratu do národního celku se spekulovalo. Šmicer se ale zranil ve středeční odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti Ajaxu Amsterdam. "Jeho zdravotní problémy jsou hodně limitující, byl dlouho zraněný. Čeká nás náročný a tvrdý zápas s Irskem, který bude hodně bolet," uvedl Brückner.

Česká reprezentace se 8. září představí v San Marinu, které v domácím utkání v říjnu v Liberci porazila 7:0, o čtyři dny později hostí Češi v klíčovém duelu kvalifikace Irsko. První zápas v Dublinu skončil 1:1.

Nominace:
Brankáři: Jaromír Blažek (1. FC Norimberk, 12 zápasů/0 branek), Petr Čech (Chelsea, 53/0), Martin Vaniak (Slavia Praha, 7/0),
obránci: Marek Jankulovski (AC Milán, 50/8), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 16/1), Zdeněk Pospěch (Sparta Praha, 2/0), David Rozehnal (Newcastle, 36/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 61/2), Tomáš Zápotočný (Udine, 4/0).
záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 58/1), David Jarolím (Hamburk, 11/1), Jan Polák (Anderlecht, 31/6), Jaroslav Plašil (Pamplona, 28/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 65/17), Tomáš Sivok (Udine, 4/0).
útočníci: Milan Baroš (Lyon, 58/31), Martin Fenin (Teplice, 1/0), Jan Koller (Monako, 79/49), Marek Kulič (Sparta Praha, 7/2), Stanislav Vlček (5/0).

Reklama

Související témata: