Hlavní obsah

Němečtí fotbalisté jsou před zápasem s Čechy myšlenkami jinde

BERLÍN

Po sobotní postupové remíze v Irsku už není pro německou fotbalovou reprezentaci hlavním tématem nadcházející kvalifikační zápas s Čechy. Shoduje se na tom dnešní německý tisk, který se spíše zaobírá kvalitami trenéra Joachima Löwa a jeho dalším působením u národního týmu.

Článek

"Od nynějška tedy nejde přednostně o to porazit příští soupeře ve skupině Česko, Kypr a Wales," konstatuje deník Die Welt, podle nějž se už myšlenky soustředí spíše na závěrečný turnaj ME, který se odehraje příští léto v Rakousku a ve Švýcarsku. "Můžeme být hrdí na to, co jsme dokázali. A to nám zjednodušuje plánování," cituje list týmového manažera Olivera Bierhoffa, který je odpovědný za organizační záležitosti a logistiku.

Die Welt přitom kritizuje nemastný neslaný výkon německého mužstva v Dublinu. "Když tým v neděli odpoledne přistál v Mnichově, nikdo neměl moc chuti o utkání hovořit," podotkl list. Německá jedenáctka však nakonec získala to nejdůležitější: "Jeden bod - lístek na mistrovství Evropy v příštím roce."

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) poznamenal, že hraní "akorát na potřebné výsledky" už není jen specialitou italských fotbalových klubů. I německá národní jedenáctka dokáže v případě potřeby hrát v Irsku 0:0 nebo, je-li libo, vyhrát v Česku, poznamenal list.

I pod taktovkou Joachima Löwa je přitom národní mužstvo jako obvykle dobře sehrané, takticky vyzrálé a kolektivně přesvědčivé, dodal deník. Ocenil především zásluhy "systematicky pracujícího" trenérského týmu, který má k dispozici široký kádr hráčů, z nichž každý dokáže hrát nesobecky pro celek.

Löw zůstává minimálně do ME 2010

Pokud se sportovní komentátoři německých novin v mezičase po bezbrankové remíze s Iry a před středečním mnichovským zápasem s Čechy věnují něčemu do hloubky, pak je to právě osoba lodivoda německé fotbalové reprezentace Joachima Löwa, který by měl mít v pátek jasno o podmínkách svého dalšího působení u týmu.

Bulvární deník Bild pokládá za jisté, že Löw u národního týmu setrvá nejméně do světového šampionátu v roce 2010. Bierhoff a vedení německého fotbalového svazu (DFB) se prý s Löwem dohodli o podrobnostech nové smlouvy; mimo jiné prý "Jogi" dostane přilepšeno. Z dnešních dvou milionů eur za rok se mu roční příjem zvedne na 2,5 miliónu (téměř 70 miliónů korun), dověděl se Bild z dobře informovaných zdrojů.

Deník přitom cituje prezidenta DFB Thea Zwanzigera, podle něhož bude další Löwovo působení u národního týmu dokonce nezávislé na výsledku evropského šampionátu. "Umí všechno - kromě spisovné němčiny," podotkl Bild s poukazem na Löwův výrazný dialekt z jeho rodiště v Schönau v pohoří Černý les.

Co na Löwově hracím modelu nejvíc imponuje, je vnitřní logika jeho konceptu založeného na efektivitě a tempu, připojuje se k velebení reprezentačního kouče FAZ. "Přímočaré, rychlé kombinace na hrotu při co nejmenším počtu kontaktů s míčem, inteligentní chování v soubojích muž proti muži, ustavičné úsilí řešit i bojovné momenty hrou: To jsou charakteristiky moderní německé fotbalové třídy," dodal FAZ.

Reklama

Související témata: