Hlavní obsah

Německý tisk kritizuje Brücknera a vyzdvihuje Rosického

BERLÍN

Příliš pozdní snahy o omlazení českého fotbalového týmu vytýká německý tisk reprezentačnímu trenérovi Karlu Brücknerovi. Před středečním utkáním Německa s Českem rovněž vyzdvihuje význam, jaký má pro mužstvo záložník Tomáš Rosický, bez něhož by prý Češi byli poloviční.

Článek

"Od odchodu zlaté generace s Vladimírem Šmicerm, Karlem Poborským a Pavlem Nedvědem vyvstaly velké problémy," napsal deník Die Welt. "Lesk silného týmu z evropského šampionátu 2004 je pryč nejméně od vyřazení v základní skupině na mistrovství světa 2006," konstatuje deník a adresuje výtku směrem k trenéru Brücknerovi. Ten prý začal příliš pozdě s omlazováním mužstva, i když má kam sáhnout po dobrých mladých hráčích, jak se naposledy ukázalo na světovém šampionátu dvacítek.

Totéž vyčítá Brücknerovi i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), podle něhož zřejmě autorita trenéra po zpackaném mistrovství světa v Německu znovu utrpěla letos v létě při spekulacích o tom, že by jej mohl nahradit Lothar Matthäus. Brücknerovi pravděpodobně pomůže už jen postup na evropský šampionát a nejlepší by pro něj bylo, kdyby zbývající jeden bod získal už v dnešním utkání proti Německu, shrnul FAZ.

Slovo "zlom" má nejspíš v češtině jiný význam 

Po neúspěšném mistrovství světa v loňském roce se u české reprezentace hovořilo o "zlomu", "novém začátku" a "nové éře", která však nenastala, všiml si deník Süddeutsche Zeitung. "U mnoha jiných týmů by to znamenalo: Trenér odejde, s ním stará garda hráčů a nastoupí mladí," poznamenal list. "Ale z nějakého důvodu musí mít slovo zlom v češtině jiný význam," dodal list a poukázal na to, že průměrný věk české základní jedenáctky činí 29 let a tím nejmladším je téměř šestadvacetiletý Jaroslav Plašil.

Snad příští rok čeká český tým skutečný zlom, uzavírá list vycházející v Mnichově s poukazem na to, že s národním týmem se po sezóně možná rozloučí opory jako Jan Koller a Tomáš Galásek.

Z českých fotbalistů se německé listy nejvíce rozepisují o bývalém hráči bundesligového Dortmundu Tomáši Rosickém. "Bez svého kapitána Tomáše Rosického je česká jedenáctka poloviční," píše Die Welt s odkazem na Rosického natažený stehenní sval. "Na útlých ramenou hvězdy středu pole z Arsenalu spočívají naděje celého jednoho národa," uvedl list.

Na Rosickém závisí téměř vše a je pro reprezentačního trenéra důležitější než pro trenéra klubového, poznamenal Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Arséne Wenger mohl výpadek Rosického v minulých týdnech snadno kompenzovat, Arsenal vyhrával i bez českého hráče. Brückner by neměl ani z poloviny rovnocennou náhradu, pokud by Rosický ve středu přece jen nenastoupil," napsal deník a dodal, že právě kolem drobného záložníka se má utvořit nové mužstvo, které by mělo navázat na úspěšnou éru české reprezentace s Poborským a Nedvědem.

Reklama

Související témata: