Hlavní obsah

Zítka: O národním týmu můžete jenom snít

NIKÓSIE

Úspěšnou premiéru v národním celku má za sebou brankář Daniel Zítka. Opora bruselského Anderlechtu se pozvánky do reprezentace dočkala ve dvaatřiceti letech a možná tak bude středeční vítězné utkání na Kypru zároveň posledním startem zkušeného gólmana. „Je to sen, který se mi naplnil. Ve dvaatřiceti letech s pěti odchytanými minutami v české lize. Je to určitě vrchol mé kariéry,“ řekl Zítka po duelu v Nikósii.

Článek

Jak jste si premiéru v reprezentaci užil?

Přijel jsem s určitým úkolem. Svoji úlohu jsem snad splnil, nedostal jsem gól a vyhráli jsme. Těch deset dní v reprezentaci jsem si užil a premiérovou nominaci si vychutnal. Možná to bylo v pohodě i proto, že kvalifikace už byla rozhodnutá. Horší by bylo, kdyby tyhle poslední dva zápasy byly klíčové.

Dočkal jste se až v pozdním věku, nelitujete?

O národním týmu můžete jenom snít. Dostat vás do něj může pouze nominace trenéra. Je to sen, který se mi naplnil. Málokomu se to podařilo, mně ve dvaatřiceti s pěti minutami v české lize. Je to určitě vrchol mé kariéry, takový bonus. Až skončím s fotbalem, budu na těhle deset dnů hezky vzpomínat.

Český tým závěrečný zápas zvládl. Co pro vás vychytaná nula znamená?

Chci poděkovat všem, co mi tohle umožnili. Je to krásný pocit si za reprezentaci zahrát, užil jsem si ho se vším všudy. Nula už byla bonus navíc. Neměl jsem moc práce, vyhráli jsme dva nula. Ale za takovým mužstvem se ani nic jiného nedá čekat.

Defenzívu chválil i kouč Brückner. Jak byste spoluhráče z obrany zhodnotil vy?

Jsou to kluci, kteří hrají ve špičkových evropských mužstvech. I proti Slovensku bylo vidět, že obrana je perfektně zorganizovaná.

Kvalifikace je v cíli, český tým skupinu vyhrál. Jak jste cestu za první místem viděl?

Na to, jak to kluci měli uprostřed kvalifikace těžké, tak si s tím poradili skvěle a vyhráli skupinu. I přes kritiku dokázali, že mají fantastické mužstvo.

Nyní už začíná boj o místa na mistrovství Evropy. Co může výhra ve skupině znamenat pro potenciální soupeře?

Šampionát je ještě hrozně daleko. Ale určitě fotbalová Evropa zaznamená, že Češi vyhráli takhle silnou skupinu.

Cítíte, že byste v Rakousku a Švýcarsku mohl být v týmu i vy?

Necítím se nijak. Přijel jsem na reprezentační sraz, kterým jsem žil. Zpátky se nedívám, že jsem musel takhle dlouho čekat. Tohle byl ten moment, tady jsem měl být a tady jsem měl chytat. To je pro mě dost. Co bude příští rok, neřeším.

Takže o své účasti na šampionátu nepřemýšlíte...

Teď řeším, co bude za dva týdny. To máme v lize druhý Standard Lutych.

Reklama

Související témata: