Hlavní obsah

Souboj Čechů se Slováky může být klíčem k postupu

BRATISLAVA

Klíčem k postupovému cíli se může stát pro slovenské i české fotbalisty už druhý zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Boje o účast na Euru sice sotva začaly, ale středeční duel bývalých federálních partnerů může mít velký význam pro cestu na turnaj, který se uskuteční za dva roky. Oba celky totiž patří mezi spolufavority skupiny D a duel o možnostech obou soupeřů hodně napoví.

Článek

Sobotní vstupní zápasy oba rivalové vyhráli, ale ke třem bodů došli rozdílnou cestou. Zatímco Slováci smetli Kypr šestibrankovým přídělem, Češi museli bojovat o výhru 2:1 nad Walesem do poslední minuty. Z obou táborů se ale ozývá, že středeční měření sil bude něčím jiným, především pak vypjatým soubojem, na který se těší obě země.

Zatímco Češi jsou dlouhodobě v popředí světového žebříčku FIFA, Slováci zažívají nebývalý reprezentační boom. "Češi hrají v předních evropských klubech, ale je jen otázkou času, kdy stejnou možnost dostanou naši hráči. Tým se oproti minulosti omladil a má velké cíle," prohlásil slovenský kouč Dušan Galis, kterého si čeští fandové vybaví především jako nesmiřitelného muže z lavičky Slovanu Bratislava.

Galis se na zápas "se starými přáteli", jak v pondělí soupeře opakovaně označil, těší. Na rozdíl od jiných týmů ale nevidí národnostní podtext, ale spíše velký svátek dvou fotbalově vyspělých zemí. "Češi mají silný tým a pro nás to je ohromná výzva. Máme generaci hráčů v nejlepším fotbalovém věku a věříme, že se pobijeme o vítězství," probouzel sebevědomí ve svém týmu, kterému podle všeho bude stále chybět zraněný Róbert Vittek. "Na 70 procent je jeho start nepravděpodobný," uvedl Galis.

Slováci si věří

Slováci si ale dost věří i bez Galisovy podpory. Tamní fanoušky pomalu ovládá euforie a nikdo si nepřipouští, že by hosté mohli odvézt byť jediný bod. Nemohou ale Slováci podlehnout jako v řadě jiných kolektivních sportů psychickému tlaku, kterou přináší důležitost zápasu? "To si nemyslím, jde přece jako v každém jiném duelu o tři body do kvalifikace a ta bude ještě hodně dlouhá," řekl Galis.

Proto odmítá názory, že středeční utkání bude klíčem k postupu. "To rozhodně ne, obě mužstva čeká řada dalších zápasů a vedle obou týmů a Němců nelze podceňovat ani Irsko a Wales, které mohou do postupových bojů také zasáhnout," uvedl slovenský trenér.

V domácím dresu se představí řada hráčů, kteří hrávali, nebo ještě hrají českou nejvyšší soutěž. Slávista Matej Krajčík například prohlásil, že si přeje vyhrát už jen kvůli klubové kabině. "Musíme vyhrát, kdo by to pak do dalšího vzájemného zápasu měl poslouchat?" uvedl s úsměvem na tváři slávistický obránce.

Zálohu asi vyztuží Valachovič

O slovenské sestavě se jen spekuluje; podle všeho nebude tak ofenzivní, jako v sobotu proti Kypru. Podle některých trenér Galis vyztuží záložní řadu Valachovičem a do přední linie pošle pouze Šeba, který ve svých dvou reprezentačních startech vstřelil už pět gólů. "A ve středu dám další dva góly a bude to," vtipkoval v pondělí před slovenskými novináři sympatický útočník Glasgow Rangers. O soupeři se ale vyjadřoval s respektem a také on prý bude myslet na to, aby si z něj klubový spoluhráč Libor Sionko nemohl dělat legraci.

Český tým přicestoval do Bratislavy až dnes v poledne a ubytoval se v hotelu Crown Plaza. Trenér Karel Brückner si naplánoval tiskovou konferenci až na dnešní podvečer, ale o Slovácích se už v minulých dnech vyjadřoval velmi pochvalně. Soupeř na něj udělal silný dojem. "Je to kompaktní tým, který jde výkonnostně nahoru a je vyrovnaný ve všech řadách," uvedl kouč po shlédnutí videozáznamu ze sobotního utkání středečního soupeře.

Štajnera nejspíš nahradí Sionko

Sám podle všeho udělá oproti duelu s Walesem pouze jedinou změnu, o výkonu Jiřího Štajnera se totiž nevyjadřoval s velkým nadšením a přednost před ním by mohl dostat Libor Sionko. Naopak hrdina předchozího duelu David Lafata podle všeho začne zápas znovu na lavičce náhradníků. Nejistotou je ještě post ve středu hřiště vedle Tomáše Rosického, kde by se měl trenér rozhodovat mezi Tomášem Galáskem a Janem Polákem, kterému vypršel trest z mistrovství světa.

Zápas na vyprodaném Tehelném poli začne ve 20:15, přímý přenos odvysílá Česká televize. Duel bude řídit anglický sudí Gordon Bennet.

Předpokládané sestavy:
Slovensko: Čontofalský - Zabavník, Škrtel, Ďurica, Čech - Karhan, Hlinka, Valachovič, Mintál, Švento - Šebo.
Česká republika: Čech - Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Rosický, Galásek (Polák), Plašil - Koller, Kulič.

Reklama

Související témata: