Hlavní obsah

Galis možná kvůli politice opustí fotbalovou reprezentaci

BRATISLAVA

Trenér Dušan Galis možná kvůli politice opustí slovenskou fotbalovou reprezentaci, která je soupeřem českého týmu v evropské kvalifikaci. Nový vládní zmocněnec pro mládež a sport a poslanec to připustil ve středečním večerním rozhovoru pro Slovenský rozhlas. Podle médií by od týmu mohl odejít už po říjnových zápasech proti Walesu a Německu.

Článek

Šestapadesátiletý Galis vede národní mužstvo od roku 2003 a do politiky vstoupil letos v červnu po parlamentních volbách. Po středečním jmenování vládním zmocněncem už zastává více funkcí, proto zvažuje, že požádá vedení fotbalového svazu o uvolnění z funkce kouče. V kvalifikaci o účast na ME 2008 Slováci prohráli s Čechy 0:3 a porazili Kypr 6:1.

Podle slovenských médií by Galis od týmu odešel ještě před jarním pokračováním kvalifikačních bojů. Zvažování své rezignace dnes pro ČTK nekomentoval kvůli pracovní zaneprázdněnosti. "Budu diskutovat s předsedou fotbalového svazu, zda by nebylo lepší, kdybych se vzdal reprezentace jako trenér. Asi se budu muset vzdát svých funkcí, protože je toho skutečně velmi hodně," řekl.

Svazový šéf František Laurinec situaci nechtěl komentovat do doby, než si s Galisem promluví. K tomu by mohlo dojít ještě během dneška. Zápas s Walesem slovenské fotbalisty čeká už 7. října, Němce budou hostit v Bratislavě o čtyři dny později.

Začátkem července trenér v rozhovoru pro ČTK uvedl, že kdyby si měl vybrat mezi politikou a sportem, rozhodl by se pro politickou dráhu. Poslancem je za nejsilnější stranu Smer-SD, zároveň je členem poslaneckého klubu Bratislavského kraje a coby vládní zmocněnec by se měl postarat zejména o vypracování zákona o mládeži, o podpoře sportu a přispět k budování infrastruktury pro fotbal a jiné sporty.

Reklama

Související témata: