Hlavní obsah

Fotbalisté si můžou zastřílet, možná i rekordně

LIBEREC

Mají to být střelecké hody. O české výhře zajišťující další body do tabulky kvalifikační skupiny mistrovství Evropy 2008 v sobotním souboji se San Marinem v Liberci (začátek v 17.15 h, vysílá Nova) nikdo nepochybuje.

Článek

Proti celku, jehož domovina se rozkládá kolem bájné hory Monte Titano, se čeká pohodová rozcvička na středeční bitvu s Iry. A hlavně to může být velká kanonáda, možná i rekordní. Vždyť žádní Titáni, alespoň fotbaloví, na sever Čech tentokrát rozhodně nedorazili.

"Povinné vítězství, povinně dobrá hra a hlavně bez zranění a bez žlutých karet," nastínil den před utkáním jasný plán trenér Karel Brückner. Možnost rekordní palby ho nechává v klidu. "Jistá pokora je vždy na místě," poznamenal stroze, zatímco sázkové kanceláře zareagovaly na možnost nevídaného střeleckého představení netradiční nabídkou. Vsadit lze třeba i na to, zda středopolař Polák dá gól z vlastní poloviny. "Rekord ale není důležitý, hlavně vyhrát a nezranit se," podotkl kapitán Tomáš Rosický.

Andorra dostala v Liberci výprask

Liberec už velkou kanonádu viděl. V minulé kvalifikaci dostala Andorra výprask 8:1. Je to nejvyšší výhra národního týmu od dob samostatnosti. Při jubilejním 150. utkání se rekord může měnit. San Marino v předešlém utkání dostalo dokonce 13 gólů. Sice od silných Němců, ale na své vlastní půdě. V Česku asi o to usilovněji budou bránit proti sedmému týmu světa podle aktuálního žebříčku FIFA. Sami jsou až 194., za nimi už je pouze jedenáct mužstev.

"Body s nimi ale platí stejně jako třeba s Iry nebo Slovenskem," připomínal kouč. Téměř zcela amatérský tým vedený učitelem ale těžko může být vážným soupeřem celku, který je složen i z hvězd milionářských velkoklubů. "Hlavně ať nedostaneme moc gólů, stačí prohrát o několik, ne o deset," pravil kouč hostů Giampaolo Mazza.

"Hodně brání, nic jiného jim ani nezbývá. Je těžké dát jim první gól, o tom to bude," usoudil z pohledu na videozáznam utkání dnešního soupeře Rosický. "Němci dali druhý gól téměř až po půl hodině. Do té doby šance neměli," brzdil trenér střelecký optimismus. Nebojí se, že tým fotbalového trpaslíka podcení? "V mistrovském utkání třeba i se slabšími soupeři se nám to nikdy nestalo," reagoval kouč a s vyhlídkami na souboj s Iry nastínil, že využije i hráče z širšího kádru. "Už od začátku. Ale myslím, že to nebude na úkor kvality," řekl.

Pár volných chvil

Po střetnutí s trpaslíkem se fotbalisté mohou těšit na pár volných chvil. Oslavu nedávných 26. narozenin, ale třeba i cestu na nedělní závod formulí v Brně se může těšit Rosický. "Ještě nevím, kdo ví co bude. Ani San Marino nám nedá body zadarmo," nasadil varovný tón Rosický.

Utkání bude zřejmě vyprodané. V pátek zbývalo už jen pár stovek vstupenek.

Sázkové kanceláře nepochybují o vysokém vítězství českého týmu, u Sportingbetu lze na vítězství hostů vsadit v kurzu 81:1. K vidění jsou i neobvyklé sázky. Tipsport přišel s tím, že pokud Rosický vstřelí gól za hranicí šestnáctky, sázející si za tisícikorunu přijde na dalších 900 korun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.