Hlavní obsah

Nejlepším hráčem evropského šampionátu byl vyhlášen Xavi

VÍDEŇ

Španělský záložník Xavi byl vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku. Osmadvacetiletému fotbalistovi Barcelony přisoudila ocenění technická komise UEFA, která vzala v potaz i hlasování fanoušků na internetových stránkách turnaje a vlastní oficiální statistiky.

Článek

Den po finále bylo zveřejněno také složení nejlepšího týmu šampionátu. Ve třiadvacetičlenném výběru je hned devět španělských mistrů Evropy, z českých fotbalistů se do mezi největší hvězdy turnaje v Rakousku a Švýcarsku nikdo nevešel.

"Vybrali jsme Xaviho, protože je zosobněním španělského fotbalu. Podržel míč, skvěle nahrával a bránil," řekl šéf komise a bývalý kouč skotské reprezentace Andy Roxburgh.

Den po finále bylo zveřejněno také složení nejlepšího týmu šampionátu. Ve třiadvacetičlenném výběru je hned devět španělských mistrů Evropy. Z českých fotbalistů se mezi největší hvězdy turnaje v Rakousku a Švýcarsku nikdo nevešel, protože hráče, jejichž týmy vypadly v základních skupinách, nebrala komise v úvahu.

Ronaldo nijak výrazně nezazářil

V All Stars turnaje chybí i Cristiano Ronaldo, který sice v dresu Manchesteru United letos nastřílel 43 gólů, ale s Portugalskem vypadl na Euro ve čtvrtfinále a nijak výrazně nezazářil. "Kdyby Portugalci postoupili do semifinále a tam hrál dobře, do týmu by se dostal," uvedl Roxburgh.

Xavi, jehož celé jméno zní Xavi Hernandex Creus, potvrdil na turnaji pověst jednoho z dlouhodobě nejlepších záložníků v Evropě. Na turnaji odehrál pět zápasů a vstřelil jeden gól, když otevřel skóre semifinálového utkání s Ruskem a nasměroval Španělsko k cestě do finále. Finále s Německem, v němž pomohl Španělům ukončit 44 let dlouhé čekání na velký triumf, bylo pro Xaviho 63. zápasem v národním týmu.

Tým nejlepších hráčů UEFA:
Brankáři: Buffon (It.), Casillas (Šp.), Van der Sar (Niz.).
Obránci: Bosingwa, Pepe (oba Port.), Marchena, Puyol (oba Šp.), Lahm (Něm.), Žirkov (Rus.).
Záložníci: Senna, Xavi (oba Šp.), Ham. Altintop (Tur.), Modrič (Chorv.), Zyrjanov (Rus.).
Ofenzivní záložníci: Fábregas, Iniesta (oba Šp.), Ballack, Podolski (oba Něm.), Sneijder (Niz.).
Útočníci: Aršavin, Pavljučenko (oba Rus.), Torres, Villa (oba Šp.).

Reklama

Související témata: