Hlavní obsah

Podle policie teroristický útok při ME ve Švýcarsku nehrozí

ŽENEVA

Švýcarská policie se ohradila proti spekulacím, že má důkazy o chystaném teroristickém útoku při blížícím se fotbalovém mistrovství Evropy. Reagovala tak na zprávy listu La Liberte, který napsal, že šampionátu vyhrožuje Al-Kaida a chystá se "proměnit dvě nejbezpečnější země Evropy v peklo".

Článek

Deník se odvolával na informace od nejmenovaných členů švýcarských bezpečnostních složek a zprávy na internetových stránkách islamistů. "Momentálně nemáme nejmenší důkaz, že by někdo plánoval konkrétní útok na šampionát ve Švýcarsku," řekla mluvčí švýcarské policie Daniele Bersierová agentuře Reuters.

"Na našem maximálním úsilí analyzovat jakoukoliv hrozbu se však nic nemění. Spolu s Rakouskem patříme stejně jako všechny země západní Evropy k potenciálním terčům teroristů a třetí nejsledovanější sportovní akce na světě je bezpochyby pro militantní islamisty velkým lákadlem," dodala.

Podle švýcarské policie sice v zemi existuje tajná teroristická síť, Švýcarsko ale v přímém ohrožení není. Aktivity teroristických buněk se prý výhradně orientují na propagandu a zásobování a financování skupin v Iráku a dalších krizových oblastech.

Reklama

Související témata: