Hlavní obsah

VIDEO: Vratislavský stadión zažíval haló. Rosický poprvé trénoval, i na dvě si s ostatními zahrál

Vratislav

Hotové haló, když na trávník vyběhl. Pravda, gólman Petr Čech sklidil od několika tisícovek diváků v ochozech vratislavského stadiónu aplaus přece jen o něco větší, ale i kapitána české fotbalové reprezentace v pondělním dopoledni vítala bouře nadšení. Aby ne, když Tomáš Rosický po návratu z Anglie vyrukoval s nároďákem k vůbec prvnímu ostrému tréninku. A žádné úlevy při něm neměl, šlapal naplno, dokonce na dvě si spolu s ostatními zahrál...

První trénink české reprezentace ve VratislaviVideo: Sport.cz

 
Článek

Na trenérovi byla úleva patrná. Na Rosického spoluhráčích zrovna tak, protože kapitánova přítomnost na ně působila přímo blahodárně.

Sivok mu říká rozdílový hráč

„Říkám o něm, že je rozdílovým hráčem. Dokáže překlopit zápas ve prospěch mužstva, v němž právě hraje," kvitoval Rosického návrat do pravidelného tréninkového procesu legionář od Bosporu Tomáš Sivok.

„Hlavně je na něj spoleh, protože pokaždé dovede něco vymyslet a soupeře překvapit. Nás také a to říkám přesto, že jsem s ním už něco odtrénoval a odehrál," přidával se po první společné přípravě další z krajánků v Bílkově výběru Michal Kadlec.

Zatímco na hřišti Rosický zvesela hartusil, na spoluhráče pokřikoval a z každého jeho pohybu a gesta bylo patrné, jak ho trénink před zaplněnými tribunami baví, z placu odešel beze slova. S kopačkami v ruce minul kameramany i lovce autogramů žadonící o podpis, ani v mix zóně ohražené železnými plůtky se nezastavil.

Spoluhráči promlouvali za Rosu

Spoluhráči proto museli promlouvat za něho. „Samo sebou že Rosa je pro nás na hřišti velice důležitý, ale jeden hráč ještě nikdy žádný zápas nevyhrál. Důležitý je celý tým... Když bude mančaft poskládaný jenom z individualit, které nebudou spolupracovat, nikdo mu úspěch nezaručí. A může v něm hrát třeba i samotný Messi," odmítal Michal Kadlec spekulace, že by dlouhá Rosického nepřítomnost a nejistota kolem jeho startu v prvním zápase mužstvo iritovala, nebo snad úplně vyváděla z míry. „Ale je pochopitelné, že na Rusy ho budeme potřebovat," dodával kvapně.

„My od začátku počítali s tím, že na první šampionátový zápas k mání bude. On sám a doktoři také měli všechno pod kontrolou," připojoval se ke Kadlecovi David Lafata, že žádná panika řady české reprezentace nezachvátila. „Jasně že je ale rozdíl hrát s Rosickým nebo bez něho. S ním se cítíme daleko silnější. Hlavně pro ofenzivu je naším nejdůležitějším hráčem."

České akcie narůstají, ví i trenér

Může se pak po těchto a podobných slovech někdo divit, že i trenér Bílek odcházel z tréninku celý rozzářený? „Jasně že jsem rád, že Tomáš mohl trénovat naplno a po delší době si zkusil plnou zátěž. Cítí se v pohodě, vynucená pauza mu dodala ještě větší chuť do hry a fotbalu," netajil, že s Rosického přítomností akcie české reprezentace na šampionátové burze evidentně narostly.

„Však i při tréninku ukázal své kvality. Uvolní se i na velmi malém prostoru, má velice dobrou přihrávku, takže celé mužstvo okamžitě cítí, že je s ním nesrovnatelně silnější a fotbalově kvalitnější," liboval si Bílek, jemuž už první vratislavský trénink stačil, aby se mu podstatně zvedla nálada.

Rosický za čtyři dny v šampionátové premiéře s Ruskem k mání bude a to je podstatné. Pro Bílka, reprezentaci i celý český fotbal.

„Rosického stav je už dobrý, takže nastoupí," potvrzoval trenér s evidentní úlevou. „Rusko bude sice velkým favoritem, ale šanci uspět máme. Zvlášť s Rosickým."

Reklama