Hlavní obsah

Žádné čekání, žádná příprava. Čech by začal s evropským šampionátem hned po skončení ligy

Zdeněk Pavlis, VratislavSport.cz

Každým coulem je jiný než ostatní. Svůj. Dumající, přemýšlející, přicházející s vlastními návrhy a nápady. I evropská generalita by se jimi mohla nechat inspirovat. Třeba myšlenkou českého reprezentanta ve službách londýnské Chelsea Petra Čecha, že evropský šampionát by měl začínat nejpozději deset dnů poté, co na starém kontinentě skončí ligové soutěže. „Proč ne? Každý hráč je ve správném zápasovém rytmu a nemusí myslet na to, jak se bude další tři týdny udržovat ve formě a vyrovnávat s čekáním na první utkání na šampionátu,“ argumentuje Petr Čech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Petr Čech na reprezentačním tréninku.

Článek

To skutečně myslíte vážně? Opravdu byste byl pro, aby doba mezi koncem ligových soutěží a šampionátem byla zkrácena na minimum?

Samozřejmě. Osobně bych volil scénář zcela opačný, než jaký je teď zažitý. Žádná pauza, žádné čekání... Deset dnů po skončení evropských ligových soutěží by podle mého mohl šampionát klidně začít.

Argumentujete tím, že při současných zvyklostech se musí hráči tři týdny udržovat ve formě a vyrovnávat s čekáním na první utkání na šampionátu. Naznačujete, že vám osobně to dělá problémy?

Tři týdny čekání mně příjemné nejsou, ale vypořádám se s nimi, abych byl na první zápas s Ruskem patřičně nachystaný.

Ale vždyť musíte být po náročné sezóně, kterou jste s Chelsea v Premier League i v Lize mistrů zažíval, hodně vyčerpaný a unavený. Nebo jste snad už ze sebe vypětí a zátěž setřásl?

Po sedmdesáti zápasech to tak snadno nejde. Zvláště, když jsme neměli prakticky vůbec žádné volno... Proto se hlavně snažím udržovat rytmus, na který jsem zvyklý, abych byl na šampionátové duely co nejvíc odpočatý.

Jaký druh odpočinku jste si naordinoval?

Zatím nic konkrétního a určitého. Bude záležet na počasí, volnu, které budeme mít, i třeba na tom, jak se budu cítit. Bydlíme však přímo v centru města, takže lze zajít nejen na obligátní kávu, ale třeba se vydat i do města nebo si projít historické památky ve Vratislavi.

Konkrétní plán sice nemáte, ale neděli 10. června v něm zaškrnutou máte.  Dva dny po zápase s Ruskem budete s kapelou Eddie Stoilow koncertovat v Českém domě...

Pár písniček bych si s kapelou skutečně zahrát chtěl.  Skupina měla ve Vratislavi vystupovat bez ohledu na to, zda na šampionát pojedu či nikoli, takže se k ní prostě přidám. Za bicími to bude výborné odreagování. A pro někoho možná i zajímavé představení.

To ale budete muset s kapelou stihnout i nějakou zkoušku...

Musím se bez ní obejít, protože pro mě bude daleko důležitější páteční představení na hřišti proti Rusku, než nedělní vystoupení v Českém domě. Jsem tady přece kvůli fotbalu.

Trenér Bílek vám předal veškeré informace o prvním soupeři na počítačových flashích.  Už jste hru Rusů nastudoval?

Cestou z Prahy do Vratislavi jsem si je přečetl a video krátce shlédl.

Jaký názor jste si na sbornou udělal?

Rusové mají dobrý tým, na němž je patrné, že už hraje dlouho spolu. Kvalifikace se jim vydařila, poslední přípravné duely - a ten s italskou squadrou především - jim rovněž vyšly. Prostě hodně nepříjemný soupeř, který má silné i slabší stránky. V pátek půjde o to využít všeho, co sborné zrovna nevychází.

Na co si tedy dát pozor? Co je silnou zbraní Rusů?

O tom tedy rozhodně mluvit nechci, aby nevěděli, co si o nich myslíme a co všechno víme.

Je nepříjemné začínat šampionát právě s Ruskem, které je i podle výsledku zmiňovaného střetnutí s Italy v laufu a trenér Bílek ho považuje za favorita skupiny?

Generálky nemůže brát člověk zase až tak vážně. Ti, kteří je odehrají výborně, se pak většinou prvními šampionáty protrápí a naopak. Věřím, že my budeme případem opačným.

Reklama