Hlavní obsah

Ještě devět bodů a postup bude blízko, tvrdí brankář Čech, který přiznal chybu při obdrženém gólu

Zápas s Islandem pro něj nezačal dobře, zaváháním při dlouhém autu se podepsal pod gól soupeře. Brankář Petr Čech to však v závěru mužstvu vrátil, když za stavu 2:1 lapil velkou šanci. „Na začátku jsem si vybral smůlu, kousek štěstí tedy neuškodil," usmál se Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech (uprostřed) při děkovačce fanouškům po vítězství české reprezentace v kvalifikačním duelu proti Islandu.

Článek

Berete inkasovaný gól na sebe?

Byla to moje chyba. Připravovali jsme se na dlouhé auty Islanďanů, míč, který do vápna přilétl, byl v mém dosahu, zavolal jsem si na Siviho (Sivoka), ať mi ho nechá. Byl jsem v souboji včas, podcenil jsem však soupeře, který zrychlil, míč jsem vyboxoval do jeho hlavy. Měl jsem tam vlétnout bez ohledu, kde stál a bylo by to v pohodě.

Po souboji jste vyhlížel dezorientovaný...

Naneštěstí jsem navíc při dopadu upadl. Z mého úhlu jsem si ale myslel, že balon letí do autu, říkal jsem si, je to dobrý. Nebylo, soupeř vrátil míč před branku a bylo to.

Jak vám v tu chvíli bylo?

Běžela teprve desátá minuta, věřil jsem, že zápas otočíme. Vytvářeli jsme si hodně nadějných situací, zákonitě jsme museli z nějaké udeřit. Byla pro nás velká výhoda, že jsme vyrovnali ještě do přestávky, že jsme nemuseli ve druhé půli utkání otáčet, stačilo pokračovat v naší hře a využít příležitosti. Sice rozhodl vlastňák, ovšem šancí bylo víc.

Prožíval jste zápas o to víc kvůli chybě?

Neřekl bych. Když uděláte chybu, musíte zápas dochytat co nejlépe. Nic jiného neuděláte. Snažil jsem se mužstvu pomoct ve zbytku utkání.

To se vám podařilo, v závěru jste zlikvidoval obrovskou příležitost.

Byla to asi největší šance Islanďanů, ten hráč byl přede mnou sám, dorážel do prázdné brány. Pálil z první, podařilo se mi do rány nacpat tělo. Pár minut předtím jsem měl štěstí, když se rána do tyče odrazila do mé hlavy a balon odskákal do autu. Na začátku jsem si vybral smůlu, kousek štěstí tedy neuškodil. (směje se)

Český tým má plný počet bodů. Jak blízko je postup na EURO?

Myslím, že jsme určitě na cestě dál, než jsme na začátku doufali, že bychom v této chvíli mohli být. Los byl těžký, doma Holandsko, venku Turecko, počítali jsme, že tyto celky budou favority skupiny.

Kolik bodů bude stačit na postup?

Když to vezmu hypoteticky, pokud vyhrajeme tři zbylé domácí zápasy, mělo by to na postup stačit. Počítám, že když přidáme devět bodů, nemělo by nám to utéct. Jsme však nohama pevně na zemi, víme, že s dvanácti body nepostoupíme. Na druhou stranu jsme si vědomi, že kvalifikaci máme rozjetou výborně.

Reklama

Související témata: