Hlavní obsah

Vrbova mise do Anglie byla úspěšná. Rosický je fit a Skalák jde nahoru, hlásí kouč

Praha
Aktualizováno

Tři dny strávené od pondělka do středy v Anglii naplnily trenéra národního týmu optimismem. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický je po zranění zdravotně v pořádku a v juniorce Arsenalu získává potřebné zápasové zatížení. A záložník Jiří Skalák se v druholigovém Brightonu také vrací do bývalé formy. To jsou pro kouče Pavla Vrbu cenná zjištění. Je tedy pravděpodobné, že Rosický nebude v nominaci na ME ve Francii chybět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický se připravuje na střelu v kvalifikačním utkání proti Islandu v Plzni.

Článek

Bude těžko nahraditelný kapitán nároďáku v nominaci na šampionát ve Francii, nebo ne? Otázka, která je pro vyhlídky české reprezentace na turnaji dost podstatná. Odpověď komplikují vleklá zranění Tomáše Rosického. Naděje na jeho start ovšem rostou.

„S Tomášem jsem v Londýně osobně hovořil. Jsem s ním v kontaktu už delší dobu, avizoval mi, jaký by měl být proces uzdravování. Vše probíhá tak, jak má, v úterý odehrál za juniorku celé utkání. Cítí se v pořádku, což je pro mě dobrá zpráva," líčí trenér Pavel Vrba po návratu do Prahy.

Rosický tak nadále figuruje na širším seznamu 35 hráčů, jež mají trenéři na papíře. Konečná soupiska 23 fotbalistů pro ME se musí nahlásit do půlnoci 30. května.

Kapitán koučovu podmínku splňuje

„Utkání juniorek je trochu jiné než souboj áček. Tomáš ovšem byl výrazným hráčem. Jsem rád, že jsem ho viděl a že je v pořádku. Ještě v úterý by měl hrát finále kvalifikace juniorek, snad to zvládne."

Kouč avizoval, že kapitána nevezme do Francie bez toho, aby odehrál alespoň pár zápasů.

„Přál jsem si, aby před srazem stihl čtyři pět utkání, což se děje. Tuto podmínku tedy splňuje. Byl bych samozřejmě radši, aby hrál za áčko, ale zátěž má aspoň takhle," kvituje Vrba.

Postoupí Skalák do Premier League?

V Anglii zaměřil pozornost také na Jiřího Skaláka. Mladý záložník v zimě přestoupil z Mladé Boleslavi do Brightonu. Začátkem roku nebyl v novém týmu patřičně vytížený a v době přátelských duelů s Tureckem a ve Švédsku nebyl ve svojí kůži.

Teď nastal obrat k lepšímu. „Jsem rád, že se Jirka po vstupu do nového týmu, který pro něj nebyl ideální, v posledních zápasech zvedl. Dává góly, je hodně aktivní. Věřím, že si formu přenese i do dalších zápasů," doufá Vrba.

Brighton ovšem ještě čeká těžká kvalifikace o postup do Premier League, jejíž finále se bude hrát až 28. května.

„Musíme být připraveni i na tuto variantu. Zkomplikovalo by nám to život, na druhou stranu to budou pro Jirku zápasy, které nahrazují jakoukoliv přípravu," uvědomuje si Vrba.

Reklama

Související témata: