Hlavní obsah

Vrba vpadl do oslav Leicesteru. A lituje, že Češi nebyli před rokem na sestup...

Praha

Na pár dnů si zase mohl oživit své mistrovské časy v Plzni. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba strávil začátek týdne od pondělka do středy na inspekční cestě po Anglii, kde zmapoval především situaci Tomáše Rosického a Jiřího Skaláka. Kouč tak z první ruky sledoval, jak podceňovaný Leicester završil cestu k senzačnímu titulu v Premier League. Že by Lišky byly vzorem také pro český tým, který na EURO do Francie také rozhodně neodletí v roli favorita...?

Fanoušci oslavují vítězství LeicesteruVideo: Reuters

 
Článek

Inspirace Leicesterem! Fotbalový hit těchto dnů, který rezonuje jen pár týdnů před startem evropského šampionátu.

„Taková senzace se často nestává. Před rokem se sotva zachránili, teď slaví titul. Je to inspirace spíš pro kluby. Nehráli poháry, mohli se soustředit jen na ligu. Jenže kdyby neměli patřičnou kvalitu, nezvládli by to. A tím je to vlastně inspirace pro všechny," líčí Pavel Vrba po návratu domů.

Zatímco Lišky začínaly sezónu s kurzem 5000:1 na titul, možnost, že se Češi stanou mistry Evropy ve Francii, je oceněna kurzem kolem 100:1. Ovšem pokud by nastala, nebyla by to senzace o nic menší.

„Jenže my loni o záchranu nehráli..." usměje se Vrba.

Díky za každou senzaci

„Leicester využil situace, že velké kluby měly v sezóně své problémy. Na národní úrovni je situace odlišná, tam se hráči sbírají z klubů. Roli měl samozřejmě i trenér Ranieri, který mužstvo vybudoval. A musel mít i trpělivé funkcionáře, kteří si kouče vybrali a dali mu čas. Soudržnost týmu a skvělá práce trenéra, to bych vyzdvihl," přemítá kouč národního týmu.

Leicester propadl mistrovské euforii právě v pondělí večer, kdy mu titul stvrdila remíza Tottenhamu s Chelsea. A dýchla i na Vrbu.

„Oslavy byly úžasné, žilo jimi celé město. Televize ukazovala poslance, který chodil s šálou Leicesteru i v parlamentu. Je dobře, že se taková senzace občas objeví. Pokud jde o tituly, je to spíš uzavřená společnost, většinou se rozhoduje v zápasech několika málo největších klubů. Tím je právě Anglie odlišná, v její lize může každý porazit každého," poukazuje Vrba.

Čerstvý vzor tedy Češi mají. Teď jde o to, v jaké formě se do Francie vypraví...

Reklama

Související témata: