Hlavní obsah

Vrba netají, že se mu Schick moc líbí, přesto jemu i Marečkovi na rovinu řekl: Do Francie nejedete!

Praha
Aktualizováno

Potvrzeno. Oficiálně a samotným trenérem k tomu. „Ano, Mareček a Schick jsou těmi dvěma hráči, kteří po rakouském soustředění mužstvo opustí a na evropský šampionát do Francie nepojedou,“ přitakal kouč národního týmu Pavel Vrba po druhém dnu přípravy, kterou s reprezentací v Praze absolvoval. „Je to mé rozhodnutí, i když nikde není psáno, že se se ještě může změnit,“ nechal si přesto otevřená vrátka pro případ, že by se ve dnech příštích cokoli přihodilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Bohemians Patrik Schick ví, že má smůlu. Vrbovi se líbí, do Francie ho však nevezme.

Článek

Přitom mladík od Botiče Patrik Schick se Vrbovi během dosavadního přípravy zamlouvá. „Líbí se mi," potvrzoval trenér, u něhož si mladý snajpr z Bohemians získal plusové body i tím, že si bez remcání přeložil zkoušky z dospělosti ze čtvrtka na pondělí a poté maturitu úspěšně složil.

„Půjde na vysokou a může začít novou kariéru," smál se kouč, po dalším tréninku reprezentace v očividně dobré náladě.

Proto i na postesk Tomáše Rosického, jak moc mu po dlouhé zápasové absenci zaviněné zraněním schází balón, reagoval bonmotem.

„Musím si pamatovat, aby ho dostal na pokoj a tam si ho patřičně užíval."

Radost z lepšících se zdravotních stavů

Právě neustále se lepšící stav lídra mančaftu Rosického, stejně jako zdravotní problémy Dočkala a Šurala, které už úplně pominuly, vyvolaly v trenérově duši optimistické rozpoložení.

„Kdybyste Rosického viděli na tréninku, vůbec byste o jeho nominaci nepochybovali," netajil Vrba, jak moc ho těší, že kapitán mužstva absolvuje přípravu naplno a bez úlev. „Už v zápasech juniorky Arsenalu byl na hřišti výrazný, i když samo sebou duely juniorky nejsou duely ligovými. Teď je výrazný i na tréninku a jsem přesvědčený, že nám může pomoci."

Jedno si však uvědomuje - zranění a všelijaké zdravotní trable obchází Rosického až příliš často. „Kdyby se Tomáš zranil, byl by to můj průšvih. Ale věřím v opak - v to, že bude zdravý a na mistrovství se představí v nejlepším světle," doufá trenér.

Náhradníci přece jen do Rakouska pojedou

Stejně tak si libuje, že zpátky jsou i Dočkal i se Šuralem, které trápily rovněž zdravotní problémy. „V pohodě, ani jeden z nich nemá sebemenší úlevu a oba trénují s mužstvem. Na Šuralovi je vidět., že dlouho nehrál, takže obrovská motivace a touha z něho přímo vyzařuje."

I přesto ponechal trenér v kádru náhradníky Marečka se Schickem a dokonce je bere na soustředění do Rakouska, kam se reprezentační tým vydá ve středu.

„Oba o své roli ví, oba jsme požádali, aby i přesto s námi na soustředění jeli. Jednak nám bude chybět čtveřice hráčů, na kterou ještě čekají ligové a pohárové zápasy v zemích, kde působí, zároveň je pro ně i pro nás lepší, aby soustředění absolvovali a byli připraveni pro případ, že bychom je potřebovali. Lepší, než je potom shánět někde na pláži," vysvětloval Vrba, který dokonce i svůj šampionátový sen prozradil.

Anebo dokonce hned dva!

„Ten první je to, aby se už konečně našel klub, kde po mistrovství skončím. Už jsem jich slyšel a četl alespoň dvacet, ale mně se neohlásil žádný," vykládal, než přešel z žertovné polohy do vážné.

„Postup ze skupiny je cílem, postup mezi posledních osm by představoval obrovský úspěch," prozrazoval Vrba, o čem sní.

Reklama