Hlavní obsah

Maltský fotbalový trpaslík má být ideálním předkrmem! Pak přijdou Rusové a Korejci

Kranzach

Na rozjezd Malta! Fotbalový trpaslík z ostrova ve Středozemním moři bude v pátek večer v rakouském Kufsteinu (18 hodin, vysílá ČT Sport) první prověrkou pro český národní tým chystající se na mistrovství Evropy ve Francii. Následně je v přípravném menu Vrbova výběru před cestou do dějiště šampionátu ještě Rusko a Jižní Korea.

Foto: Jan Tauber

Chvíle oddechu při tréninku během soustředění českých fotbalistů v Kranzachu.

Článek

„Chtěli jsme během soustředění v Rakousku sehrát jedno ostré utkání a jedno přátelské, v němž si můžeme vyzkoušet cokoliv. Vlastně takový lepší trénink. Z tohoto pohledu je Malta ideálním protivníkem, protože nemusíme jít úplně na doraz," vysvětlil Dušan Fitzel, manžer české fotbalové reprezentace.

Pro většinu hráčů půjde po delší době o první utkání, šanci dostane většina fotbalistů. „Pro rozjezd jde o dobrého protivníka. Pochopitelně jde o jiného soupeře, než nás čekají ve skupině na šampionátu. I proto jsme se na utkání nesoustředili v přípravě, ale budeme chtít jít cestou, kterou budeme razit ve Francii," nastínil záměry Pavel Vrba. Nijak netají, že hlavním smyslem utkání je vidět svěřence v akci. „I proto jsme se domluvili s Maltou na možnosti střídat deset hráčů. Původně jsme ani nechtěli utkání hrát jako oficiální," připustil Fitzel.

Současně však půjde proti outsiderovi, jehož hráči si na pobyt v Rakousku brali většinou dovolenou, o nabírání sebevědomí. „Každý výsledek před mistrovstvím Evropy je důležitý. Proto doufám, že páteční duel zvládneme herně i výsledkově dobře a následně to bude pokračovat v zápasech s Ruskem a Jižní Koreou, které budou nepochybně mnohem těžší," netajil Vrba, že by se s blížící cestou do Francie rád vyhnul jakýmkoliv zaškobrtnutím.

Zvláště, když další prověrky budou mnohem obtížnější. „Variant protivníků bylo více. Nabízela se konfrontace ještě s dalšími sedmi či osmi týmy," vypravuje Fitzel. „Vše se řeší s předstihem šesti měsíců. Dostáváme nabídky od agentů, někteří soupeři se ozvou sami a pochopitelně využíváme i vlastních kontaktů. Vždy si s trenérem sedneme a uděláme rozbor, kdo přichází do úvahy, a pak se rozhodneme. Finální komunikace jde přes generálního sekretáře Rudolfa Řepku," uvedl Fitzel. „Před evropským šampionátem je navíc vše jednodušší, protože v Rakousku se připravuje řada mužstev," podotkl manažer reprezentace.

„Rusko jsme vyhodnotili jako skvělou prověrku. Jsme přesvědčeni, že šlo o dobrou volbu," říká Fitzel. Posledního protivníka, s nímž se Vrbův výběr utká až po rakouském soustředění 5. června v Praze už management národního mužstva hledal přeci jen složitěji. „Měli jsme pevně daný termín. Chtěla s námi hrát Anglie, jenže trvala na 22. květnu. Z několika rozjednaných variant byla Jižní Korea jediná, která přistoupila na požadované datum," řekl Fitzel.

Nešlo však o žádnou volbu z nouze. Korejcům patří čtyřiapadesátá příčka v žebříčku FIFA, Česko je devětadvacáté. „Mají hodně vyspělý tým, jejich herní způsob je podobný Španělsku. Navíc jsme věděli, že budou hrát o čtyři dny dříve se Španělskem, což přispělo k vzájemnému utkání. Taková konfrontace je přínosná, můžeme něco vysledovat směrem k prvnímu utkání ve skupině evropského šampionátu," objasnil Fitzel volbu pro pražskou generálku.

Reklama

Související témata: