Hlavní obsah

Prohra v generálce nic neznamená, doufají Češi. Před čtyřmi lety jim přinesla štěstí

Praha

Všechno už tady jednou bylo. Tak se do startu mistrovství Evropy ve Francii budou utěšovat čeští fotbalisté. Generálku s Korejci v Edenu 1:2 prohráli, a tak si berou na pomoc zkušenost čtyři roky starou. Tehdy stejným poměrem na Letné podlehli Maďarům, ale na EURO 2012 pak postoupili ze skupiny. Cestu turnajem teď začnou náročným duelem proti Španělsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zprava) Petr Čech, Daniel Pudil, Milan Škoda a Ladislav Krejčí děkuji fanouškům za podporu.

Článek
Fotogalerie

„Výsledek stejný jako s Maďarskem, že? Můžeme si říkat, že to bude i dál stejné," pousměje se záložník Vladimír Darida, jeden z aktérů obou nevydařených generálek.

„Víc než na výsledek bychom se však měli dívat na předvedenou hru. A poučit se. Vzít si z toho to dobré, což se týká hlavně druhého poločasu," dodává Darida.

„Přesně tak. Rozptyl od vydařených po nevydařené věci máme strašně veliký. Nemůžeme jen nakopávat a bránit, snažíme se o svou kombinační hru. Z toho pak plynou chyby, jako byla třeba moje hrubka před druhým gólem. Ale jak jsme pak třeba šlapali po vyloučení o deseti, to bylo moc dobré," souhlasí s ním kapitán Tomáš Rosický.

„Generálka nerozhoduje, zápas s Korejci měl podle mě stejný význam jako utkání s Ruskem. Prohrát jsme určitě nechtěli. Ale jak bylo řečeno, posledně jsme po prohře s Maďarskem pak na šampionátu dokázali postoupit ze skupiny," říká Rosický.

Nepotřebovali běhat v deseti...

Češi hned po přestávce dostali naději na zvrat. Střídající stoper Marek Suchý se dočkal prvního gólu v dresu národního týmu. „Velmi šťastného... Měl jsem místo, a tak jsem zkusil vystřelit na bránu. Soupeř střelu tečoval do protipohybu brankáře," kvituje odchovanec Slavie, že se právě v Edenu poprvé trefil.

„Zápas byl od začátku otevřený. Korejci ukázali svou sílu. My se pak tlačili za vyrovnáním, ale nepomohla nám červená karta. Korejci už drželi míč. A nám se v této fázi nehodilo běhat v deseti," líčí Suchý.

Smolařem zápasu se stal Theo Gebre Selassie. Za stavu 1:2 trefil tyč a v 60. minutě vyfasoval druhou žlutou kartu. Marně se Češi vztekali, že na přípravný zápas to bylo příliš přísné vyloučení. Šli do deseti a jejich nápor ustal.

„Jeden soupeř mě postrčil na jejich druhého hráče. Snažil jsem se ve vzduchu hrát balón a svůj pohyb už nemohl zastavit. Bylo to posouzeno jako nebezpečná hra," krčí obránce rameny a je rád, že pro šampionát mu žádný trest nehrozí. Stopku obdrží nejspíš jen pro příští přípravný zápas.

Jak dopadne úvodní vystoupení české fotbalové reprezentace na ME proti Španělsku?
Vyhrají Španělé
52,8 %
Utkání skončí nerozhodně
20,2 %
Zvítězí Češi
27 %
Celkem hlasovalo 13542 čtenářů.

Reklama