Hlavní obsah

UEFA zveřejnila ideální sestavu historie fotbalových ME! Na Čechy se nedostalo

Tři Italové, dva Němci, Španělé a Francouzi, jeden Nizozemec a Portugalec. Žádný z českých fotbalistů se nevešel do ideální sestavy historie závěrečných turnajů mistrovství Evropy od roku 1960 podle hlasování fanoušků na webu UEFA. V nominaci přitom byli mistr Evropy z roku 1976 Antonín Panenka i vicemistři z roku 1996 Pavel Nedvěd a Karel Poborský.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Gianluigi Buffon jistí z branky ideální jedenáctku historie evropských fotbalových šampionátů.

Článek

Nejvíce hlasů získal Francouz Zinédine Zidane, pro kterého hlasovalo 83 procent z celkem 300 tisíc účastníků ankety. Vedle současného kouče Realu Madrid se mezi vybranou jedenáctku vešel i druhý zástupce pořadatele letošního šampionátu útočník Thierry Henry.

V sestavě jsou dále Gianluigi Buffon, Paolo Maldini a Andrea Pirlo z Itálie, Německo zastupují Franz Beckenbauer a Philipp Lahm, úřadující šampióny ze Španělska zase Carles Puyol a Andrés Iniesta. Ideální mužstvo doplňují Nizozemec Marco Van Basten a Portugalec Cristiano Ronaldo.

Nedostalo se ani na bývalé federální partnery ze Slovenska, ve výběru přitom figuroval kapitán šampiónů z roku 1976 z Bělehradu stoper Anton Ondruš. Hlasovali i renomovaní fotbalisté, např. polský kanonýr Robert Lewandowski neopomněl zařadit do sestavy Poborského i Nedvěda, legendárního českého blonďatého záložníka s dělovou střelou přidali do ideální jedenáctky i Gianluca Zambrotta, Fernando Llorente či současný kouč italského národního celku Antonio Conte.

K zařazení do výběru bylo nutno splnit alespoň dvě z následujících kritérií: postup nejméně do semifinále, účast v ideální jedenáctce šampionátu, cena pro nejlepšího střelce nebo tvorba ikonického momentu (Panenkova penalta ve finále 1976 proti Německu, Van Bastenův volej ve finále 1988 s Ruskem či Šukerův dloubák na ME 1996 proti Dánsku).

Anketa se uskutečnila ve spolupráci s evropskými umělci specializujícími se na graffiti. Ti nyní vybranou jedenáctku v sobotu naživo nakreslí v jedné z pařížských ulic.

Reklama