Hlavní obsah

Španělsko - Gruzie 0:1Španělské trápení. La Roja v generálce na EURO prohrála s Gruzií!

Getafe
Aktualizováno

Fotbalisté Španělska nezvládli generálku na pondělní zahajovací zápas evropského šampionátu proti České republice a v Getafe nečekaně prohráli s Gruzií 0:1. Svěřenci trenéra Vicenteho del Bosqueho sice měli více ze hry, ale gólových šancí si vytvořili poskrovnu. Jedinou branku zápasu vstřelil pět minut před poločasovou přestávkou gruzínský záložník Tornike Okriašvili. Jeho tým přitom za poslední dva roky porazil jen Gibraltar, Maltu a Skotsko.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Zatímco obránce Španělska Gerard Piqué si schovává tvář v dlaních, za ním slaví hráči Gruzie historické vítězství.

Článek
Fotogalerie

Španělé budou na ME obhajovat prvenství, v úterý ale prohráli soutěžní zápas po 15 měsících. Velkého vítězství se na lavičce Gruzie dočkal i slovenský trenér Vladimír Weiss.

V prvním poločase sice domácí favorit držel míč častěji na svých kopačkách, ale k výraznější šanci se dlouho nedostal. Až v 27. minutě byl blízko Thiago Alcántara, jenže jeho střelu zastavila tyč. Pět minut před přestávkou přišel nečekaný trest na druhé straně - Jordi Alba chyboval v rozehrávce a Gruzínci zakončili rychlý protiútok gólem Okriašviliho, který na hranici ofsajdu skóroval do odkryté branky.

Do druhé půle udělal Del Bosque hned čtyři změny, ale na obětavě bránící Gruzínce jeho svěřenci recept nenašli.

Španělé sice dominovali v držení míče a měli také výrazně více střeleckých pokusů, v poslední generálce na EURO ale neskórovali. Posledních 12 minut si na hřišti užil i teplický obránce Zurab Tsiskaridze, který tak se svými spoluhráči slavil senzační vítězství.

Španělé napodobili český celek, který rovněž nezvládl poslední zápas před odjezdem do Francie. Svěřenci Pavla Vrby prohráli v neděli v Edenu s Koreou 1:2, ten samý tým přitom La Roja v minulém týdnu smetla 6:1.

Přípravná fotbalová utkání:
(Getafe) Španělsko - Gruzie 0:1 (0:1)
Branka: 40. Okriašvili.
Sestava Španělska: De Gea - Juanfran (46. Bellerin), Pique, Ramos (46. San Jose), Alba - Busquets (76. Pedro) - Lucas Vázquez (62. Silva), Fábregas (46. Iniesta), Thiago (46. Koke) - Nolito, Aduriz.
Ósaka: Dánsko - Bulharsko 4:0 (1:0)
Branky: 72., 74. a 82. Eriksen, 39. Rasmussen.
Ósaka: Japonsko - Bosna a Hercegovina 1:2 (1:1)
Branky: 28. Kijotake - 30. a 66. Djurič.
Melbourne: Austrálie - Řecko 1:2 (0:2)
Branky: 58. Sainsbury - 8. Mantalos, 20. Maniatis.
Ta-lien: Čína - Kazachstán 0:1 (0:0)
Branka: 68. Nurgalijev. ČK: 83. Achmetov (Kaz.).
Jak dopadne úvodní zápas českých fotbalistů na ME proti Španělsku?
Zvítězíme
33 %
Nerozhodně
20,9 %
Vyhraje La Roja
46,1 %
Celkem hlasovalo 26729 čtenářů.

Reklama

Související témata: