Hlavní obsah

Francie - Rumunsko 2:1Payet v zahajovacím zápase ME spasil galského kohouta

MinutaMin. Tým Hráč Akce
58. Giroud 1 : 0
64. Stancu (penalta) 1 : 1
89. Payet 2 : 1
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Fotbalisté Francie v zahajovacím zápase domácího mistrovství Evropy zvítězili ve skupině A nad Rumunskem 2:1. Na Giroudovu gólovou hlavičku dokázali Rumuni odpovědět po proměněné penaltě Stancua. Tři body pro reprezentaci galského kohouta zachránil v samotném závěru krásnou střelou Payet.

Foto: Lee Smith, Reuters

Francouzi Dimitri Payet (uprostřed) a Olivier Giroud (vlevo) se radují z vítězného gólu galského kohouta.

Článek
Fotogalerie

"Měli jsme trochu problémy. Rumunsko nebylo snadným soupeřem, navíc tam byla nervozita. Zahajovací zápas není nikdy snadný. Ale na konci přišla odměna za snahu. Vyhrát první zápas je hodně důležité," řekl trenér Didier Deschamps.

Francie začala hodně nervózně a už ve 4. minutě mohla prohrávat. Rohový kop propadl na zadní tyč, kde byl zcela volný Stancu, ale skvěle ho vychytal na čáře brankář Lloris. I následný roh Rumunska byl nebezpečný, Andone však poslal míč jen do horní sítě.

"Odehráli jsme dobrý zápas, pomohl povedený začátek. Kdybychom se dostali do vedení, vypadalo by to jinak. Podali jsme dobrý výkon, který musíme přenést do dalších zápasů," řekl trenér Rumunska Anghel Iordanescu. "Je to škoda, ale Francie má silný tým. Přesto jsme mohli získat bod, jenže nám chybělo trochu štěstí," dodal obránce Vlad Chiriches.

Griezmann nastřelil tyč

Domácí ožili až po deseti minutách a rychlými akcemi se dostávali za pevnou rumunskou obranu. Po centru Sagny dokonce Griezmann nastřelil hlavou tyč. Po půlhodině hry pak Griezmannovu střelu tečoval jeden z obránců těsně vedle. A chvíli před poločasem hlavičkoval po rohu Giroud nad. Ještě předtím sudí neposoudil jako penaltový souboj Koscielného s Andonem v pokutovém území Francie.

I ve druhé půli jako první zahrozili Rumuni, ale pak si Francie vytvořila tlak a dostala se do vedení. Po Payetově centru sice ještě neuspěl Pogba, který z hranice vápna vystřelil jen do gólmana, ale další Payetův centr už gól přinesl. Útočník Arsenalu Giroud v souboji přeskočil nedůrazného brankáře Tatarusanua a hlavou skóroval.

Jenže z vedení se Francie radovala jen šest minut. Evra zbytečně ve vápně fauloval Stanciua a sudí Kassai nařídil pokutový kop. Stancu poslal gólmana Llorise na druhou stranu.

Payet rozhodl krásnou střelou

Už se zdálo, že Rumunsko získá cenný bod, jenže v 89. minutě napřáhl z dálky útočník West Hamu United Payet a krásnou střelou do šibenice korunoval svůj výborný výkon. Vzápětí při střídání neudržel slzy dojetí, když mu vestoje tleskalo 80 100 diváků. Šlo o divácký rekord v historii evropských šampionátů.

"Na začátku sezony by mě nenapadlo, že tady vůbec budu. A teď jsem dal gól, který znamenal vítězství. Je to odměna za tvrdou práci a obětování, které jsem fotbalu dal. Proto mě přemohly emoce," prohlásil Payet. "Dimitri si to zaslouží. Jen ukázal, co v něm je. Pomohl nám a teď na to musíme v dalších zápasech navázat," dodal jeho spoluhráč N'Golo Kanté.

Druhý zápas skupiny A mezi Albánií a Švýcarskem se bude hrát v sobotu.

Zahajovací utkání mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina A (hráno v St. Denis):
Francie - Rumunsko 2:1 (0:0)
Branky: 58. Giroud, 89. Payet - 64. Stancu z pen. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth - Bognar, Farkas (všichni Maď.). ŽK: Giroud - Chiriches, Rat, Popa. Diváci: 80 100.
Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba (77. Martial), Kante, Matuidi - Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90.+1 Sissoko). Trenér: Deschamps.
Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Hoban, Pintilii - Popa (82. Torje), Stanciu (72. Chipciu), Stancu - Andone (61. Alibec). Trenér: Iordanescu.

Reklama

Související témata: