Hlavní obsah

Sparta už vydělala pět miliónů korun, Juventus a Liverpool milión eur. A to EURO teprve začíná!

Paříž

Na pražské Letné si mnou ruce. V Plzni samozřejmě také. Evropský šampionát pro českou reprezentaci ještě nezačal a v obou klubech už počítají finanční profit, který jim přinesl. Spartě přes pět miliónů korun, mistrovské Viktorii polovinu. V porovnání s anglickým Liverpoolem či italským Juventusem Turín sice pakatel, neboť tyto dva kluby už vydělaly milión a 176 tisíc eur, ale i tak jde o peníze, které představují zajímavý příjem do klubového rozpočtu.

Foto: Právo

Sparťané v reprezentačním dresu - zleva Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a Tomáš Koubek.

Článek

Barceloně, madridskému Realu, mnichovskému Bayernu, ale pochopitelně i dalším nejmocnějším anglickým, německým, španělským a italským klubům musejí Sparta a Plzeň děkovat. Těm se totiž ani trochu nezamlouvalo, že po sezóně musí uvolňovat své hráče pro reprezentační mužstva na evropský či světový šampionát.

„Namísto odpočinku a regenerace po dlouhé sezóně dál hrají za národní celky svých zemí a absolvují náročný program. Pochopitelně že se to na nich následně projevuje. A to nemluvím jen o únavě, ale i o zdravotních problémech a případných zraněních. Přitom tito hráči patří nám a my je platíme," hřímal svého času prezident uskupení G14 Jean-Michel Aulas šéfující i Olympique Lyon a vyzýval k společnému tažení proti UEFA.

Denně sedm tisíc eur za hráče

Zapůsobilo to. Pohrůžka, že kluby prostě nebudou své hráče pro reprezentační celky uvolňovat, zabrala. Vymohly si na evropské fotbalové generalitě kompenzace, které za své fotbalisty během evropského šampionátu dostávají a jež pravidelně rostou. Při letošním mistrovství Evropy ve Francii až na sedm tisíc eur za každý den, který hráč na EURO stráví.

„To ovšem platí jen pro fotbalisty z elitních evropských ligových soutěží," upřesňuje generální sekretář českého fotbalu Rudolf Řepka.

Tlak nejmocnějších klubů na UEFA, stejně jako rozhodnutí o kompenzaci náhrad mělo svůj vývoj. „Momentálně jsou ligové soutěže v Evropě rozděleny do kategorií, přičemž pro každou z nich je stanovena výše náhrady, kterou kluby za hráče dostávají. Česká liga patří do třetí, kde se vyplácí 2 265 eur denně za každého fotbalistu, který v ní působí a na mistrovství Evropy startuje," upřesňuje Řepka.

V první kategorii, kde figuruje anglická Premier League, španělská La Liga, německá bundesliga či třeba italská Serie A, dosahují kompenzace pro kluby mnohem vyšších částek. Sedmi tisíc eur za hráče a den!

Sparta dostává za hráče 2265 eur

Finanční náhrada ovšem nepřísluší klubům jen za dobu, kterou jejich hráči stráví na samotném šampionátu. „Kompenzace se vyplácí i za čtrnáct dnů přípravy před prvním zápasem reprezentačního týmu na mistrovství Evropy a poté pochopitelně za samotný šampionát, přičemž účet se uzavírá den poté, co národní mužstvo na EURO skončí," cituje generální sekretář českého fotbalu z oběžníku UEFA.

Pokud tedy začnete počítat, zjistíte, že české kluby mají ke spokojenosti důvod. Sparta dodala do reprezentace šest hráčů, protože i Kadlec a Koubek jsou společně s Krejčím, Dočkalem, Šuralem a Lafatou jejími fotbalisty. Za každého inkasuje denně 2265 eur, což je při momentálním kursu 13 590 eur, tedy celkem 366 930 korun. Až v pondělí skončí dva týdny přípravy Vrbova výběru a pro českou reprezentaci šampionát začne úvodním zápasem se Španělskem, budou moci na Letné počítat s příjmem 190 260 eur, tedy 5 137 020 Kč.

Plzeň, která má v českém národním mužstvu Hubníka, Limberského a Koláře, vydělá polovinu - 95 130 eur, což je v přepočtu 2 568 510 korun. Bude však pochopitelně inkasovat i za své hráče, které dodala do slovenské reprezentace, tedy za Kozáčika, Hrošovského a Ďuriše, takže si přijde na stejnou sumu jako Sparta.

Slavia pak za Škodu zinkasuje 31 710 eur (přes 800 tisíc Kč), stejně jako Jablonec za Greguše, kterého povolal trenér Kozák do slovenské reprezentace.

Postup do finále by znamenal 15 miliónů

Další finanční profit se bude odvíjet od toho, kolik utkání národní tým ve Francii odehraje a kam až postoupí. Kdyby snad skončil hned ve skupině, navýšil by se příjem o 10 dnů, účastí v osmifinále o šestnáct. A kdyby se snad opakovala dvacet let anglická historie a reprezentace hrála finále, jednalo by se dokonce o 29 dnů.

Za skupinu by tak Sparta zinkasovala 135 900 eur, za osmifinále 217 440 eur, za postup Vrbova týmu až do pařížského finále 394 110 eur, tedy deset miliónu a šest set čtyřicet tisíc korun. Suma sumarum - na Letnou by celkově přišlo 15 777 990 Kč.

Plzeň by tento profit pochopitelně dělila dvěma. Tedy pokud by nedošlo na finále mezi českou a slovenskou reprezentací.

Nejvíc dostane Liverpool a Juventus

Profit je to určitě zajímavý, i když v porovnání s nejmocnějšími a nejmovitějšími evropskými kluby představuje pakatel. Zvláště při mnohem početnějším zastoupení hráčů v reprezentačních mužstvech startujících na EURO a vyšších náhradách za ně. Vždyť z Liverpoolu a Juventusu jich přijelo do Francie dvanáct, z Tottenhamu a Manchesteru United jedenáct, z Bayernu a Barcelony devět.

Liverpool a Juventus tak zinkasují denně 84 tisíc eur. Ještě než mistrovství Evropy začne, přijdou si oba kluby na 1 176 000 eur, tedy na 31 752 000 korun.

A kdyby si snad všech dvanáct hráčů Juventusu mělo zahrát 10. července finále, po devětadvaceti dnech by profit turínské Staré dámy narostl o další 2 436 000 eur. Celkově by tak přišlo na účet Juve 3 612 000 eur (97,5 miliónu korun) a klubový viceprezident Pavel Nedvěd by si mnul ruce, stejně jako to dělají už teď na Letné i třeba v Plzni.

Reklama

Související témata: