Hlavní obsah

Damková Vrbův zvěd nebyla, Španělé před zápasem s Českem řeší i sexuální skandál De Gey

Tours
Aktualizováno

„Na hradě je ženská!“ Hlášku z Noci na Karlštejně v pátek zvolal kouč španělské reprezentace Vicente del Bosque, když do pevnosti jeho týmu na ostrůvku Saint Martin de Ré v Atlantiku nedaleko známého historického města La Rochelle pronikla Dagmar Damková. Nikoliv jako zvěd Pavla Vrby, ale jako členka komise rozhodčích UEFA.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Brankář španělské fotbalové reprezentace David de Gea.

Článek

Španělským fotbalistům, pondělnímu soupeři českého týmu v jeho úvodním duelu na šampionátu, Damková přednášela úpravy pravidel, které budou sudí uplatňovat v zápasech. Čeští hráči s ní podobné setkání absolvovali ještě před odletem do Francie.

Damková mimo jiné zdůraznila používání kamerového systému, který bude hlídat góly, objasnila jim ofsajdové pozice a také skutečnost, že sudí mají pokyn reagovat na protesty hráčů udělením červené karty. Podle listu As byli španělští fotbalisté velmi pozornými posluchači. České sudí tlumočil z angličtiny do španělštiny syn slavné argentinské hvězdy, mistra světa z roku 1978 Osvalda Ardilese.

Morata první volbou

Podle španělských médií je největším problémem obhájců titulu vyřešení otazníku, kdo nastoupí na hrotu útoku. Od časů Davida Villy, rekordmana v počtu gólů za národní tým (59 branek), který skončil po MS 2010, nemá trenér Vicente del Bosque k dispozici takového střelce.

Fernanda Torrese ani Diega Costu, jenž by měl v létě přestoupit z Chelsea do madridského Atlétika, ani nepovolal. Jejich forma se mu nezdála dostatečná. Jedničkou by měl být Álvaro Morata z Juventusu a dokonce sáhl po pětatřicetiletém Aritzi Adurízovi z Bilbaa. Kouč si s tím však těžkou hlavu nedělá. „Neberme jako měřítko zápas s Gruzií, který jsme prohráli. V něm jsme měli i smůlu. Máme dost kvalitních útočníků, ale střílení gólů není jen o nich," konstatoval. „Ve španělském týmu jsou nebezpeční všichni, takže je jedno, kdo nastoupí," shodl se s ním obránce Roman Hubník.

De Gea v sexuálním skandálu

Velký skandál vypukl kolem gólmana Davida de Gey, který měl být údajně jedničkou místo Ikera Casillase. Podle britského listu The Sun je zapleten společně s hráčem Bilbaa Ikerem Muniainem, který v reprezentaci není, v sexuálním skandálu týkajícím se zprostředkování sexu s nezletilou, dokonce jejím znásilněním.

Dívka měla za dobrovolný sex dostat peníze, což se prý nakonec nestalo. Stát se to mělo v roce 2012 v jednom madridském hotelu. Vedení španělské asociace zatím mlčí, ale podle španělských médií hrozí De Geovi vyřazení z reprezentace. Rozhodně prý nebude jedničkou mezi tyčemi.

Sám De Gea se v pátek proti nařčení ohradil. "Jsem touto zprávu sám překvapen. Všechno je to lež. Svěřil jsem to právníkům. Dává mi to ještě větší chuť být tady s týmem, který mě podporuje," řekl na dnešní tiskové konferenci pětadvacetiletý De Gea.

Španělé se o víkendu hodlají uzavřít ve svém sídle a omezí mediální aktivity. „Zahajovací zápas je pro nás velmi důležitý. Chceme začít vítězstvím, abychom se vyhnuli stresu, že musíme něco dohánět, a dostali se do potřebné pohody," vysvětlil kouč.

Reklama

Související témata: