Hlavní obsah

I hvězdný Messi dlí na hotelu Vrbova týmu. U švýcarské kolonie běží finále Stanley Cupu

Tours

Dávno pryč jsou doby, kdy se během volné chvíle fotbalisté při delším společném pobytu sešli nad partičkou karet. S novou dobou přišly i nové technologie. Čeští fotbaloví reprezentanti si během dnů na mistrovství Evropy ve Francii krátí volné chvíle nejčastěji u playstationu. Zůstaly však i tradiční způsoby zabavení, jako jsou knihy.

Rozhovor s Tomášem VaclíkemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Karty nehraje nikdo. Třeba v Basileji hrají kluci poker. Během mého působení ve Spartě to bylo stejné. Ale v reprezentaci nikdo," vykládá brankář Tomáš Vaclík. Co je největším hitem současnosti? „Playstation," shodují se zástupci mladší generace.

„Herní konzoli si přivezla spousta kluků. Na trávení volného času je to nejlepší volba. Většinou hraju s Markem Suchým, s nímž jsem na pokoji," vypravuje Vaclík. „S Pavlem Kadeřábkem jsme u playstationu také často. Někdy sledujeme filmy, většinou hrajeme hokej," přitakával záložník Ladislav Krejčí.

Paradoxně nejvíce frčí právě hokej. „Hrajeme NHL proti sobě. Nemáme žádné vybrané týmy, vždy spíše náhodný výběr. A většinou prohrávám," přiznával s úsměvem Krejčí.

Hrajeme často, přinává Vaclík

„Vím, že ostatní kluci hráli NHL už na soustředění v Rakousku. Ani nevím, proč teď jede právě hokej. My jsme tady v Tours rozjeli finále Stanley Cupu San Jose - Pittsburgh. V zimě jsme na soustředění Basileje odehráli celou základní část a play off. Hrajeme fakt často," přiznal Vaclík.

Velmi často se hráči sejdou i v hotelových garážích, kde je umístěný stůl na ping-pong. „Hráli jsme s Markem Suchým proti Tomáši Koubkovi s Petrem Čechem. Prohráli jsme, ale jenom proto, že Koubas měl Čechína. Sám je totiž úplně dřevěnej," hodnotil Vaclík schopnosti dalšího brankářského čekatele. „Je to dobrý relax," přitakával záložník Daniel Kolář, jenž se u stolního tenisu měřil s plzeňským parťákem Davidem Limberským.

Lafata čte knihu o psech, Vaclík o Srníčkovi

Kolář patří i do skupinky čtenářů. „Dovezl jsem si dvě knihy. Analfabetku, která uměla počítat, a pak Nejste tak chytří, jak si myslíte," vypočítával Kolář. Pokud by reprezentace setrvávala ve Francii delší dobu, může si publikace vyměňovat s dalšími knihomoly.

„Já hrám neholduji, ale mám publikaci o psech, protože plánuji pořízení nového labradora. A také jsem od manželky dostal na cestu Messiho, respektive jeho životopis. Třeba tam najdu inspiraci," usmíval se útočník David Lafata. „Já už rozečetl knihu o Pavlu Srníčkovi. Fakt zajímavá," hlásil Vaclík, že jej provází příběh tragicky zesnulého bývalého brankáře a trenéra.

Další borci tráví hodně času na internetu nebo debatují u kávy. „Nevím, jak ostatní kluci, ale já se při čtení moc daleko nedostal. Trenér při vidině střetu se Španělskem dost času vyhradil pro taktické porady u videa," smál se záložník Kolář.

Reklama