Hlavní obsah

Albánie - Švýcarsko 0:1Švýcaři splnili úlohu favorita, herně ale proti oslabené Albánii nepřesvědčili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Schär 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Úlohu favorita sice splnili, herně ale fotbalisté Švýcarska ve svém úvodním vystoupení na mistrovství Evropy nepřesvědčili. Proti Albánii zažívající historickou premiéru na EURO zvítězil výběr Helvétské kříže v Lens 1:0 díky trefě obránce Schära z páté minuty. Albánie dohrávala od 37. minuty po vyloučení Cany o deseti.

Foto: Darren Staples, Reuters

Stoper Schär hlavičkoval před brankářem Berishou a poslal Švýcary do vedení.

Článek
Fotogalerie

Poprvé v historii Eura došlo na sourozenecký souboj. Granit Xhaka odehrál za Švýcarsko celé utkání, jeho starší bratr Taulant absolvoval 61 minut v dresu soupeře. "Pro rodinu bylo mimořádné, že bratři hráli proti sobě. Možná to pro mě bylo trochu speciálnější než pro něj. Albánie působila velmi dobře a měla dvě velké šance," řekl Švýcar Granit Xhaka, který nedávno přestoupil z Mönchengladbachu do Arsenalu.

Švýcarsko má ve skupině A stejně bodů jako Francie, která vede díky lepšímu skóre. Země helvétského kříže se v dalším duelu ve středu střetne s Rumunskem a Albánie s domácím výběrem. "Jsme šťastní, že jsme dokázali vyhrát první zápas a udržet čisté konto. Hráli jsme proti těžkému soupeři, který dobře bránil. S přibývajícím časem to pro nás bylo těžší a těžší," uvedl švýcarský brankář Yann Sommer.

Favorit začal výborně a už v páté minutě otevřel skóre. Na Shaqiriho roh si naskočil stoper Schär a přehlavičkoval vyběhnutého brankáře Berishu.

Albánci hráli už v první půli o deseti

Albánci však nezaostávali a po půlhodině hry mohli vyrovnat. Sadiku po Hysajově pasu postupoval sám na švýcarskou branku, jenže Sommer ho výborně vychytal.

"Potřebovali jsme dobře začít, což se nestalo. V úvodu jsme byli pod tlakem a dvacet minut jsme byli horším týmem. Když inkasujete, je to mnohem těžší," podotkl italský trenér Albánie Gianni De Biasi.

Velká komplikace pro nováčka ME přišla ve 37. minutě, kdy kapitán Cana dostal za hru rukou druhou žlutou kartu a musel ze hřiště. Premiérové vyloučení na francouzském turnaji tak přišlo už ve druhém utkání.

Švýcaři v početní výhodě ožili. Hned po Canově červené kartě trefil z přímého kopu Dzemaili tyč, o chvíli později záložník Janova zamířil do boční sítě. Seferovicovu ránu z úhlu pak vyrazil Berisha.

Zcela volného Gashiho vychytal v závěru Sommer

Podobně skončil i jejich vzájemný souboj v úvodu druhého poločasu a gólman Lazia Řím výtečně zlikvidoval Seferovicovu střelu také v 66. minutě. "Za těsný výsledek mohu i já. Měl jsem dost šancí, abych zvýšil na 2:0 nebo 3:0. Nejsem se svým výkonem spokojený. Doufám, že dám gól Rumunsku," prohlásil útočník Haris Seferovic.

Albánci se po většinu času bránili, ale v závěru málem pasivnějšího protivníka potrestali. Sadiku zamířil do boční sítě a v 87. minutě zachránil Švýcarům tři body Sommer, který zneškodnil pokus zcela volného náhradníka Gashiho.

Fotbalisté Albánie ani na sedmý pokus nedokázali švýcarský tým porazit a pošesté s ním prohráli. "Klíčové momenty byly gól, červená karta po velmi férovém vyloučení a tři zahozené šance, hlavně ta poslední Gashiho. Neměli jsme dnes štěstí," dodal kouč De Biasi.

ME ve fotbale, skupina A (Lens):
Albánie - Švýcarsko 0:1 (0:1)
Branka: 5. Schär. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste - Manzano, Del Cerro (všichni Šp.). ŽK: Cana, Kace, Kukeli, Mavraj - Schär, Behrami. ČK: 37. Cana. Diváci: 33 805.
Albánie: Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Abrashi, Kukeli, T. Xhaka (62. Kace) - Roshi (74. Cikalleshi), Sadiku (82. Gashi), Lenjani. Trenér: De Biasi.
Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami, G. Xhaka - Shaqiri (88. Fernandes), Dzemaili (75. Frei), Mehmedi (62. Embolo) - Seferovic. Trenér: Petkovic.

Reklama

Související témata: