Hlavní obsah

Německo - Ukrajina 2:0Ukrajina kousala, Němci ale senzaci nepřipustili

Lille/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Německa vstoupili v neděli do mistrovství Evropy jako úřadující světoví šampióni a roli favorita v duelu s Ukrajinou zvládli. Tým trenéra Joachima Löwa zvítězil 2:0, vítězství zařídili svými trefami Mustafi a střídající Schweinsteiger.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Shkodran Mustafi posílá Německo do vedení v zápase s Ukrajinou.

Článek

Do úvodní šance se dostala Ukrajina, ale brankář Neuer si s nebezpečnou střelou Konopljanky do protipohybu poradil. Němci naopak ze své první vážnější akce udeřili. Kroos našel v 19. minutě přímým kopem Mustafiho, který si hlavičkou připsal první reprezentační gól.

V 27. minutě mohl vyrovnat Chačeridi, ale i tentokrát Neuer pohotově zasáhl. Chvíli nato šel na brankáře Pjatova osamocený Khedira, a když neuspěl, převzal soupeř aktivitu. V 37. minutě už dokonce slavili Ukrajinci gól, ale Boateng po Zozuljově střele vykopl míč z brankové čáry. Vzápětí si situaci zopakovali - tentokrát byl Zozulja v ofsajdu.

"Musíme na utkání zapomenout a začít myslet na to další," uvedl kouč Ukrajiny Michajlo Fomenko. "Fyzicky i mentálně budeme v pohodě. Hráči moc dobře věděli, jak to bude proti Německu těžké. Proto je mnohem důležitější, abychom vyhráli další zápas," dodal.

V druhé půli tempo výrazně opadlo a fanoušky zaujaly jen střely Draxlera s Müllerem a dalekonosný přímý kop Rakického. Do další výraznější šance se dostal až v závěru Schürrle, Pjatov ale stihl včas vyběhnout. Podobně dopadl v dalším sólu Özil, Němce to ale mrzet nemuselo, protože po brejku se v nastavení trefil střídající Schweinsteiger.

Stal se tak prvním německým náhradníkem od Olivera Bierhoffa ve finále Eura v roce 1996 proti českému týmu, který dokázal na mistrovství Evropy skórovat. "Ten sprint byl hrozně dlouhý, ještě teď nemůžu popadnout dech. Přece jen tyhle výpady nejsou mojí silnou stránkou," vtipkoval Schweinsteiger.

Německo, které startuje na rekordním dvanáctém Euru za sebou, si tak bez větších problémů pohlídalo vítězství a prodloužilo neporazitelnost s Ukrajinou na šest zápasů. Navíc udrželo teprve druhou nulu v posledních deseti zápasech.

"První poločas se mi vůbec nelíbil. Ztráceli jsme míče a nehráli jsme kompaktně," citovala agentura DPA německého trenéra Joachima Löwa. "Po přestávce jsme se zlepšili a Ukrajina už neměla žádnou šanci. Pořád ale máme na čem pracovat," přidal kouč, jehož tým v dalším duelu nastoupí ve čtvrtek proti Polsku a Ukrajina proti Severnímu Irsku.

Skupina C (hráno v Lille)
Německo - Ukrajina 2:0 (1:0)
Branky: 19. Mustafi, 90.+2 Schweinsteiger. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child - Oliver, Pawson (všichni Angl.). ŽK: Konopljanka (Ukr.). Diváci: 43.035.
Německo: Neuer - Höwedes, Boateng, Mustafi, Hector - Müller, Khedira, Özil, Kroos, Draxler (78. Schürrle) - Götze (90. Schweinsteiger). Trenér: Löw.
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Jarmolenko, Sydorčuk, Kovalenko (74. Zinčenko), Stěpaněnko, Konopljanka - Zozulja (66. Selezňov). Trenér: Fomenko.

Reklama

Související témata: