Hlavní obsah

Španělé jsou prostě jinde, mohou mít třetí titul v řadě, míní Sivok

Toulouse

Zůstal soudný. Přestože čeští fotbalisté sahali ve svém úvodním duelu na EURO ve Francii po cenné remíze, uznal, že vítězství Španělska 1:0 je zasloužené. „Byl jsem na hřišti u toho, takže vím, co se tam dělo... Makali jsme, ale nemáme hráče jejich kvality,“ poukázal stoper Tomáš Sivok. Španělsko jako první v historii ME obhájilo titul, když vyhrálo šampionáty v letech 2008 a 2012. A pokud by svedlo zlatý hattrick, legionář z Turecka by se ani nedivil.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Český obránce Tomáš Sivok a Jaroslav Plašil (dole) v hlavičkovém souboji s trojicí Španělů ve složení zleva Sergio Busquets, Sergio Ramos a Aritz Aduriz.

Článek
Fotogalerie

Kde nastala chyba při rozhodujícím gólu?

Sám nevím, co se tam stalo. Piqué za námi najednou vyplaval sám, hloupý gól. Jen se však potvrdilo, že v pojetí Španělů se do zakončení nejčastěji dostávají obránci. To u jiných mužstev není obvyklé.

Remíza by byla na úvod šampionátu zlatá. Co k ní chybělo?

Ještě tak o deset procent víc štěstí... Odehráli jsme dobrý zápas, šance na bodový zisk byla. Jenže Iniesta, Silva a spol. jsou natolik kvalitní, že si balón dají. A nakonec se prosadí.

Ale přesto, nebyli jste během většiny zápasu až moc pasivní?

Mohli jsme vsadit na presink, ale oni z něho vždycky utečou. Navíc si myslím, že při riskantnějším pojetí by úvodní gól vstřelili dřív a mohli jsme klidně prohrát 0:3 či víc. Takhle jsme sice nebodovali, ale máme stejné skóre jako Turci. Doufám, že snad právě na jejich úkor bychom mohli postoupit. Partu máme výbornou, nic nebalíme!

Proti Chorvatům a Turkům však budete muset svůj herní styl hodně změnit, že?

Vždycky jde o to, co vám soupeř dovolí. Jasné však je, že v obou zápasech budeme chtít hrát ofenzivněji. Chorvaty jsme viděli, musím uznat, že v prvním utkání byli bohužel vynikající. Ale co, šance určitě je. A nakonec i tři body třeba mohou stačit k postupu.

Prohráli jste sice 0:1, čeští fanoušci vás přesto na stadiónu v Toulouse odměnili vděčným potleskem. Jako by byl výsledek vcelku dobrý...

Tak to neberu. Makali jsme, ale musíme uznat, že kvalita je prostě někde jinde. Jen Tomáš Rosický si z hráčů v poli zakopal v Arsenalu. Španělé jsou jinde.

Jak náročný souboj proti nim je?

Pro nás stopery víc psychicky než fyzicky. Musíte neustále držet maximální koncentraci, protože netušíte, kdy to přijde. Oni bohužel jednu svou šanci nakonec proměnili, my to nedokázali.

Po zkušenostech z prvního zápasu - věříte, že Španělé mohou ve Francii získat třetí titul evropských šampiónů v řadě?

Musí se jim všechno sejít, myslím však, že toho schopní klidně jsou.

Reklama

Související témata: