Hlavní obsah

S Villarrealem to byl dětský kolotoč, se španělským nároďákem pořádná jízda, přiznal Krejčí

Tours

Záložník Ladislav Krejčí si v pondělním úvodním utkání české reprezentace na ME se Španěly pořádně zaběhal. Dokázal však výborně plnit obranné úkoly a stíhal i ofenzívu. Dokonce byl na začátku dvou slibných akcí, které však gólem neskončily.

Foto: David Taneček, ČTK

Český záložník Ladislav Krejčí (vlevo) v souboji se španělským obráncem Juanfranem během zápasu ME.

Článek
Fotogalerie

Přebolela už porážka se Španěly?

Po zápase jsem byl hodně smutný. Měli jsme blízko k bodu. Bohužel jsme v samém závěru inkasovali. Nemáme se ale za co stydět. Odevzdali jsme na trávníku maximum, hráli na hranici možností. Bojovali jsme jeden za druhého. Kdyby se na nás nahrnula kupa štěstí, třeba bychom získali i tři. Ale to by Španělé museli mít špatný den. Byli jasně lepší, hodně silní na míči. V úterý už jsem byl s porážkou vyrovnaný a v hlavě přepnul. Není čas se v tom babrat. Je to turnaj. Utkání si probereme u videa. Ukážeme si, co bylo dobře, co špatně a už se soustředíme na Chorvaty. V pátek nás čeká další zápas.

Na levé straně jste se ale pořádně proběhl. Zažil jste už takový zápas?

Zaběhal jsem si hodně i v jiných zápasech, ale k míči jsem se dostal častěji než proti Španělům. S tím jsem počítal. Pondělní zápas byl víc o defenzívě než ofenzívě, takže jsem se snažil plnit co nejlépe obranné úkoly. Musel jsem si dávat pozor na krajního obránce Juanfrana, aby mi tam někde nefrnknul. Zároveň jsem musel být nastartovaný, abych při zisku míče běžel dopředu a kluci mě mohli využít. Všechno to bylo o velké koncentraci. Nesmíte zaváhat ani na okamžik. Třeba Iniestovi stačí minimum času na to, aby dal přesnou přihrávku, a pak už akci nechytíte. Pro mě to byla obrovská škola zahrát si proti tak výborným fotbalistům.

Máte při utkání vůbec čas sledovat takového mistra, jako je právě Iniesta?

Viděl jsem ho mnohokrát v televizi a říkal jsem si, že to je opravdu výborný fotbalista. Při utkání jsem si to jen potvrdil. Dokonce bych řekl, že ten dojem z jeho hry byl ještě větší. Připadal mi jako z jiné planety, podle toho co dokáže s míčem, co vymyslí, jak ho umí dát na milimetr přesně. Španělé mají spoustu vynikajících fotbalistů, ale Iniesta je nade všemi.

Bylo těžké komunikovat s Davidem Limberským, abyste si vyhověli a nenechali na levé straně Španělům prostor?

Snažili jsme se na sebe mluvit. Španělé ze začátku hodně přebíhali z jedné strany na druhou. Několikrát byli v našem prostoru tři na dva. To se bránilo hodně blbě. Postupem času se to ale z naší strany zlepšilo.

Ve druhé půli jste zachraňoval situaci, kdy se do velké šance dostal Thiago Alcantara. Vletěl jste do toho zostra. Neměl jste strach, že z toho může být penalta?

Neměl jsem jinou možnost. Alcantara dostal míč do volného prostoru v naší šestnáctce. Byl tam v ten okamžik úplně sám. Zvedl hlavu, zřejmě si myslel, že už balón jen uklidí do brány. V tu chvíli jsem tam přilítl a ukopl mu ho. Bylo to opravdu na poslední chvíli.

I když jste především bránil, přesto jste byl u dvou nebezpečných situací českého týmu...

Tou první myslíte asi standardku na Romana Hubníka. Viděl jsem volný prostor, Roman do něj šel, bohužel míč v síti neskončil... Škoda. Ta druhá byla po našem vydařeném brejku v poslední minutě. Viděl jsem Daridiče (Vladimíra Daridu), dal jsem mu míč. Udělal to dobře, rychle si ho převzal a vystřelil. Bohužel do místa, kde stál gólman.

V dubnu jste hrál proti Villarrealu, teď proti španělskému národnímu týmu. Byl ve hře obou velký rozdíl?

Villarreal byl, třeba co se týká běhání, takový lehký kolotoč. V pondělí to byla hodně rychlá jízda. Mnohem vyšší level. Pro mě to byla vysoká škola fotbalu.

Fanoušci vám i po porážce zatleskali. Jak jste jejich reakci vnímali?

Byli skvělí, fandili úžasně celý zápas. Pro mě osobně to byla veliká čest hrát před nimi, a také krásná zkušenost, vychutnat si jejich reakci, i když jsme prohráli. Sami viděli, že jsme nechali na trávníku úplně všechno, ale soupeř byl prostě lepší.

Především jste bránili. Takže byla taktika postavená na 0:0?

To určitě ne, něco takového není možné a s takovým soupeřem už vůbec ne. Měli jsme taktiku postavenou na dobré obraně a snaze využít každou možnost k brejkům, nebo něco udělat ze standardky. Něco jsme tam měli, ale nebylo toho moc. Nic jsme bohužel nevyužili. Ale podle mě jsme zvolili správnou taktiku.

Je těžké Španělům vzít míč?

Hrozně těžké. Oni udrží spoustu balónů, i když mají třeba soupeře na zádech. Několikrát jsem byl blízko Busquetse. Už jsem si říkal, že bych mu míč mohl vzít. On si ho ale dal na druhou stranu, nebo si balón rychle s někým narazil a byl pryč. To je také cenná zkušenost.

V pátek vás čekají Chorvati. Viděl jste je hrát a budou stejně těžkým soupeřem jako Španělé?

Viděl jsem část jejich zápasu s Turkama. Oproti Španělům podle mě nebudou tolik držet míč, ale ve středové řadě mají také obrovskou sílu. Především Modrič je výborný, to je jejich klíčový hráč a dal i gól. Kolem něj jsou i další skvělí fotbalisté jako třeba Rakitič. Měl by to být otevřenější fotbal. Doufám, že si i víc zaútočím.

Pořadatelé hodně dbají na bezpečnost. Dotýká se nějak výrazně i českého týmu, že by vás třeba v něčem omezovala nebo vám komplikovala situaci?

Nijak nás to neomezuje, ale je pravda, že jsem takovou ochranu kolem týmu ještě nikdy nezažil. Lidé z bezpečnostních složek, ať již policisté nebo ochranka, jsou všude kolem nás. Vnímáte je, že tu jsou, ale v ničem nám nepřekážejí. Pořadatelé jistě vědí, proč to dělají.

Postoupí čeští fotbalisté navzdory porážce se Španělskem do osmifinále ME?
Ano
37,3 %
Ne
62,7 %
Celkem hlasovalo 16390 čtenářů.

Reklama