Hlavní obsah

Francie - Albánie 2:0Šok byl blízko! Francouzi zničili houževnatou obranu až v závěru a jsou prvními osmifinalisty

MinutaMin. Tým Hráč Akce
90. Griezmann 1 : 0
96. Payet 2 : 0
Záznam online reportáže

Marseille
Aktualizováno

Překvapivá dělba bodů byla blízko. Favorizovaní Francouzi se v pokračování ME pořádně nadřeli, než zlomili houževnatou albánskou obranu. Ale nakonec se to povedlo. V samém závěru jako první pojistili postup do osmifinále fotbalového ME. Vyhráli 2:0. Albánci přitom při ojedinělém výpadu ve druhé půli trefili tyč, po nich to dokázali i domácí. Až v 90. minutě dal první gól Antoine Griezmann. Druhý přidal v nastavení Dimitri Payet.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Antoine Griezmann poté, co dal první gól Francie proti Albánii.

Článek
Fotogalerie

Francouzi mají v čele tabulky dvoubodový náskok před Švýcarskem, proti kterému uzavřou skupinu v neděli 19. června. Ve stejný den Albánie změří síly s Rumunskem.

Na rozdíl od zahajovacího duelu s Rumunskem (2:1) začali jen na francouzské lavičce záložník Paul Pogba a útočník Griezmann, které v základní sestavě nahradili mladíci Kingsley Coman s Anthonym Martialem. Francii hrála do karet skutečnost, že Albánie přišla o lídra defenzivy Loica Canu, který byl v prvním duelu vyloučen.

Domácí zahrozili už ve čtvrté minutě. Payet našel ze standardní situace Girouda, který hlavou netrefil branku. Favorit sice častěji držel míč, ale kromě průniku Martiala se už do větší šance nedostal.

Albánci se soupeřem drželi krok a v závěru půle ho zatlačili. Memushaj zamířil z přímého kopu do horní sítě a další nebezpečné závary musela vyřešit francouzská obrana. První poločas nenabídl jedinou střelu na branku a fanoušci na Stade Vélodrome domácí hráče vyprovodili do šatny pískotem.

Po změně stran začali Francouzi aktivněji a Coman hlavou těsně minul branku. První velkou šanci zápasu si však vypracovali v 52. minutě Albánci. Memushaj se prodral mezi obránce a po Sagnově teči skončil míč na tyči.

Na druhé straně střídající Pogba po Payetově centru z voleje zamířil vedle. Francie zvyšovala tlak, Giroud nejprve hlavou minul a pak v 69. minutě útočník Arsenalu po Evrově centru trefil hlavou tyč. Ani tečovaný pokus Kantého se do branky nedostal.

Francie se až na 21. pokus dočkala první střely mezi tyče i gólu. V 90. minutě si na Ramiho centr naskočil Griezmann a hlavou překonal Berishu.

V šesté minutě nastavení ještě po brejku přidal druhou branku Payet, jenž dokončil Gignacovu akci a navázal na svou trefu z úvodního utkání turnaje proti Rumunsku.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina A (hráno v Marseille):
Francie - Albánie 2:0 (0:0)
Branky: 90. Griezmann, 90.+6 Payet. Rozhodčí: Collum (Skot.) - MacGraith (Ir.), Connor - Madden, Beaton (všichni Skot.). ŽK: Kanté - Kukeli, Abrashi. Diváci: 63.670.
Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Matuidi - Coman (68. Griezmann), Payet, Martial (46. Pogba) - Giroud (77. Gignac). Trenér: Deschamps.
Albánie: Berisha - Hysaj, Ajeti (85. Veseli), Mavraj, Agolli - Kukeli (74. T. Xhaka) - Lila (71. Roshi), Abrashi, Memushaj, Lenjani - Sadiku. Trenér: De Biasi.

Reklama

Související témata: