Hlavní obsah

Anglie - Wales 2:1Anglie v nastavení dokonala obrat v ostrovním derby! První výhrou se přiblížila postupu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
42. Bale 0 : 1
56. Vardy 1 : 1
90. Sturridge 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Až v nastaveném čase dokonali fotbalisté Anglie obrat proti Walesu. Ve druhé minutě nastavení se trefil Daniel Sturridge a vystřelil tak Albionu první vítězství na EURO 2016. Tým kouče Roye Hodgsona vede skupinu B se čtyřmi body a přiblížil se postupu do osmifinále.

Foto: Carl Recine, Reuters

Anglický útočník Jamie Vardy se raduje z gólu proti Walesu na ME.

Článek
Fotogalerie

Skóre otevřel v závěru první půle opět z přímého kopu Gareth Bale, po přestávce pak srovnal za Anglii kanonýr Leicesteru Jamie Vardy. Přavhu Angličanů nakonec vytěžil těsně před závěrečným hvizdem Sturridge.

Anglie byla v britském derby od začátku aktivnějším týmem a už v 7. minutě měla velkou šanci. Lallana našel ve vápně nabíhajícího Sterlinga, jenže ten ve skluzu ve vyložené pozici přestřelil. Neuspěl ani Cahill, který poslal hlavičku jen do náruče brankáře Hennesseyho.

Po půlhodině hry se Angličané marně dožadovali penalty, když Davies v souboji s Kanem zahrál rukou daleko od těla. Sudí Brych to však neviděl a pokutový kop neodpískal.

Wales udeřil z první střely na branku. Největší hvězda týmu Bale se postavil k přímému kopu z 35 metrů a tvrdou střelou zaskočil brankáře Harta. Ten si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil.

Podobně se Bale trefil i v předchozím duelu se Slovenskem a stal se tak teprve třetím hráčem v historii, který na jediném šampionátu dal dva góly z přímých kopů. Předtím se to povedlo v roce 1992 Thomasi Hässlerovi a v roce 1984 Michelu Platinimu.

Do druhé půle udělal anglický trenér Hodgson dvě změny v útoku, místo Sterlinga s Kanem poslal do hry Vardyho se Sturridgem. A byl to vydařený tah, neboť oba ofenzivu Albionu rozhýbali.

Vardy navíc už po 11 minutách potvrdil střeleckou formu a srovnal. Při závaru ve velšském vápně byl sice v postavení mimo hru, ale míč k němu sklepl jeden z obránců a útočník mistrovského Leicesteru zblízka skóroval.

Anglie se snažila rozhodnout a poslala do hry dalšího útočníka Rashforda. Ten se v 18 letech a 228 dnech stal nejmladším Angličanem v historii evropských šampionátů, když o čtyři dny překonal Rooneyho.

Už se zdálo, že Wales remízu uhájí, jenže v nastavení se po narážečce vřítil do vápna Sturridge a propálil gólmana Hennesseyho.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (hráno v Lens):
Anglie - Wales 2:1 (0:1)
Branky: 56. Vardy, 90.+2 Sturridge - 42. Bale. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert, Fritz (všichni Něm.). ŽK: Davies (Wales). Diváci: 34 033.
Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier, Rooney - Lallana (73. Rashford), Kane (46. Vardy), Sterling (46. Sturridge). Trenér: Hodgson.
Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley (67. Edwards), Ramsey - Robson-Kanu (72. J. Williams), Bale. Trenér: Coleman.

Reklama

Související témata: