Hlavní obsah

Zázrak? Byl bych s tím slovem opatrný, jen pořád žijeme, namítal Vrba po remíze s Chorvaty

St. Étienne

Zázraky se dějí. Před pětatřiceti lety jeden takový zažila tehdy ještě společná českoskoslovenská reprezentace v Bratislavě, po pětatřiceti letech ta česká na evropském šampionátu ve Francii. Tenkrát u Dunaje vedla v kvalifikaci o EURO 84 nad Švédskem už 2:0, takže trenér dalšího soupeře ve skupině Ital Bearzot odjel deset minut před koncem a na letišti ve Vídni nevěřil, že utkání skončilo remízou 2:2. V St. Étienne zase nemohl nikdo uvěřit, že po průběhu 75 minut plných zmaru smaže Vrbův celek dvoubrankové manko a zachrání v druhém šampionátovém utkání s Chgorvaty nerozhodný výsledek nechávající je ve hře o postup.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Trenér českých fotbalistů Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Zázraky se čas od času dějí. I ve fotbale. Vzpomínáte, kdy jste byl sám účasten?

U národního mužstva v kvalifikačním zápase s Lotyšskem. A s Plzní pak v Lize mistrů proti CSKA Moskva, kdy se nám rovněž něco podobného povedlo, takže jsme postoupili do jarní části evropských pohárů.

Takže máte vlastně na zázraky recept. Prozraďte, jak se zázraky dělají?

Byl bych opatrný se slovem zázrak. Pouze žijeme. Pozitivní ale nesporně je, že dál hrajeme o postup a že ze zápasu, který se pro nás nevyvíjel dobře, jsme nakonec vykřesali bod, který nám dává naději.

Pomohlo vám k této naději víc vystřídání Modriče, nebo přerušení utkání v samém závěru, které podle vašeho kolegy Čačice vyvedlo Chorvaty z koncentrace?

Pomohlo nám hlavně to, že jsme se nevzdali ani v osmdesáté minutě. Nedívám se na to, kdo ze soupeřovy sestavy odešel nebo přišel, podstatné bylo, že jsme chtěli bod naděje získat.

Takže odchod Modriče skutečně nebyl pro další vývoj střetnutím klíčovým momentem?

Modrič je pro soupeře strašně důležitý, nebudu říkat, že nám jeho střídání nepomohlo. Ale dívám se hlavně na své mužstvo. A také na naše fanoušky, kteří nás k vyrovnání dotlačili.

Co se s vaším mužstvem dělo do té doby a v prvním poločase především?

Sám nevím. Nabádali jsme hráče ke spoustě věcí, k mezihře, kombinaci, ale nic z toho nebylo vidět. Však jsem jim o půli říkal, že si hrajeme na schovávanou.

Po přestávce to vzali na vědomí...

Zlepšili pohyb, nabízeli se, což bylo pro vývoj střetnutí a vyrovnání hrozně důležité.

Co se stalo s Rosickým? Je naděje, že k zápasu s Tureckem nastoupí?

Mám problémy se zadním stehenním svalem, ale je otázkou, zda je to způsobeno křečí a tím, že ze sebe vydal maximum, nebo zda jde o svalový problém. Musíme počkat na vyjádření lékaře.

Reklama

Související témata: