Hlavní obsah

Moje chyby. Beru to na sebe, přiznával Plašil, že bitva s Chorvatskem mu nevyšla

Saint Étienne

Nebyl to jeho zápas, když v pátek večer Česko na mistrovství Evropy 2016 ve Francii při druhém představení ve skupině D bojovalo s Chorvatskem (2:2). Nejprve ztratil míč na polovině hřiště, čímž nabídl soupeři gólový výpad Perišiče, po pauze pak chybné založení akce s Romanem Hubníkem na vlastní polovině zapříčinilo už dvoubrankové manko českého výběru. Zkušený záložník Jaroslav Plašil se po zápase nijak nevymlouval a bral dva inkasované góly na svá bedra. „Moje chyba," krčil rameny čtyřiatřicetiletý záložník, jenž má na kontě sto dva reprezentačních zápasů.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Český záložník Jaroslav Plašil blokuje centr Luky Modriče z Chorvatska.

Článek

„Jsem ohromně rád, že se nám podařilo dvoubrankové manko smazat, vydřeli jsme bod a máme pořád šanci postoupit," vyzdvihl Plašil vzepětí českého týmu v závěru, které zajistilo alespoň bod.

Věděl, že Vrbův tým si zápas udělal mimořádně těžkým vlastním přičiněním. „Do přestávky se nám nic nedařilo. Chorvaté na nás čekali, získávali ztracené míče. A hlavně jsme si dali sami dva góly. U prvního jsem ztratil balón, došlo k situaci jeden na jednoho a Perišič akci vyřešil výborně. Jasná moje chyba," vracel se Plašil k okamžiku ze sedmatřicáté minuty.

Po obrátce jej pak Roman Hubník hledal při rozehrávce, jenže místo ofenzivní akce skončil míč po spolupráci Brozoviče se zakončujícím Rakitičem v Čechově síti. „Nabízel jsem se Romanovi, ale jeden z Chorvatů mi balón vypíchl. Vůbec jsem na něj nedosáhl. Nevěděl jsem, co s tím mám dělat. Beru to na sebe. Co k tomu mám víc říct," posteskl si Plašil.

Těšilo jej, jakou bojovnost a vůli následně český tým ukázal. „Po přestávce už jsme chtěli více hrát. Vyšla nám střídání, oba útočníci vstřelili gól, což je super pro ně, jejich sebevědomí i celý tým. A ohromný podíl na vyrovnání měli skvělí fanoušci, kteří nám svým povzbuzováním dodávali energii," vyzdvihl Plašil české příznivce, kteří na Vrbovu družinu nezanevřeli ani při dvoubrankovém manku.

„Chorvaté si asi mysleli, že se jim nic nemůže stát. Ale když Milan Škoda snížil, tak se báli. A my teď máme vynikající bod. A musíme vyhrát s Tureckem, což bylo jasné už předem," přemítal Plašil a připomínal, že česká družina obraty nepříznivého skóre zvládá.

Vždyť v posledních měsících dokázala otočit přípravu s Ruskem, v kvalifikaci duel s Kazachstánem, Islandem či v Turecku a zremizovat třeba nepříznivě se vyvíjející zápas s Lotyšskem. „Jde o důkaz, že máme v kádru třiadvacet hráčů, kteří mají chuť se obětovat pro tým. Závěr zápasu s Chorvatskem potvrdil, že každý z kluků, byť jde na hřiště jen na pár minut, může být pro tým nepostradatelný."

Reklama

Související témata: