Hlavní obsah

Pyrotechniku propašovali Chorvatům na tribuny hooligans ze St. Étienne, i česká ochranka dostala echo

St. Étienne

Strachují se a utěšují zároveň. Nevyloučili Rusy, nevyloučí ani nás, je chorvatská reprezentace přesvědčena, že z pondělního sezení disciplinární komise UEFA vzejde jen podmínečné vyloučení z turnaje. A to přesto, že zatímco řádění ruských fanoušků bylo před zahajovacím zápasem s Anglií živelné, chorvatští radikálové postupovali v pátek večer v St. Étienne v závěru zápasu s českým celkem organizovaně.

Foto: Sport.cz

Plánek výtržností z facebooku.

Článek
Fotogalerie

„To nejsou fanoušci, ani radikálové, to jsou sportovní teroristé. Organizovaní, pravidelně takto řádící a jsem přesvědčen, že i řízení, i když nevím kým," netajil se kouč chorvatské reprezentace Ante Čačič bezprostředně po zápase přesvědčením, že šlo o předem připravený atak, při němž explodovaly světlice a rezonovaly dělbuchy

Čačič měl pravdu - vše bylo nachystané

Indicie naznačují, a i samotná skupina Torcida Split 1950 na sociálních sítích potvrdila, že šlo o protest proti místopředsedovi chorvatské federace Zdravko Mamičovi, šedé eminenci a neomezenému vládci nad chorvatským fotbalem.

Vládne všemu, rozhoduje o všem, parazituje na přestupech hráčů, byl už několikrát obžalován z tunelování Dinama Záhřeb, kde sedí v prezidentském křesle, i do vazby se dostal, ale byl vždy propuštěn. Na kauci, na kterou přispěl i prezident federace Davor Šuker.

„Nebylo to poprvé, co tihle teroristé takto řádili. V Miláně v kvalifikačním zápase s Itálií to bylo podobné, ve Splitu při zápasech Hajduku také. Dokonce i nacistické symboly a pozdravy byly při těchto akcích k vidění," připomínal Čačič.

Už po pár hodinách se potvrdilo, že Čačič měl pravdu. „Měli jsme informaci, že se něco podobného v St. Étienne chystá," prozradil bezpečnostní důstojník chorvatského fotbalové federace Miroslav Markovič, že on a jeho lidé zachytili na sociálních sítích dokonce plánky, kde budou mít skupiny radikálů v ochozech své místo, kudy se dá pyrotechnika na hřiště házet, ba dokonce jak uniknout před polapením.

Nejen k chorvatské a francouzské policii a příslušným činovníků UEFA, ale i k české ochrance se echo dostalo.

Pomohli ultras ze St. Étienne a Lyonu

Přesto se radikálové označovaní Čačičem za sportovní teroristy dostali do hlediště a našli tam pyrotechniku, kterou předem propašovali spříznění hooligans St. Etienne. Podle zjištění francouzské policie byly obě skupiny ve spojení a akci organizovaně chystaly.

Proto pyrotechnika nachystaná na tribunách, proto vstupenky do tří různých sektorů nakoupené ultras ze St. Étienne a Lyonu pro Chorvaty. Atak měl být původně veden ze tří míst na třech tribunách, což stvrzují i plánky kolující po sociálních sítích, přičemž měl vyvrcholit vniknutím na hřiště.

Ve finále se k němu ovšem odhodlali jen ultras ze Splitu, zatímco jejich soukmenovci z Rijeky či Záhřebu se zalekli.

Pravdou je, že policie reagovala, takže už před inkriminovanou 85. minutou, na kterou byl atak skupinou ultras označovaných jako Torcida Split 1950, nastoupila skupina těžkooděnců se štíty právě před sektor, ale řádění stejně nezabránila a radikály nepolapila. Až ex post bylo identifikováno 25 radikálů, mezi nimiž je i jeden, který má soudem zakázaný přístup na sportovní podniky.

Proto se teď Chorvati třesou. V obavách z trestu, který nad nimi UEFA vynese, hlavně však z toho, co přijde příště. V Bordeaux, kde hrají se Španělskem. Podobný exces by totiž změnil předpokládanou podmínku na vyloučení reprezentace a zřejmě i klubů z mezinárodní scény.

Reklama

Související témata: