Hlavní obsah

Přichází čas náhradníků. Najde Vrba v klíčovém duelu s Tureckem odvahu pro radikální řez v sestavě?

Tours

Umíme hrát i bez Rosického, ujišťují čeští fotbaloví reprezentanti poté, co na mistrovství Evropy ve Francii přišli kvůli zranění o kapitána a motor záložní řady. V závěrečném vystoupení skupiny D totiž potřebují v úterý večer v Lens porazit Turecko, aby prošli do další fáze šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Kolář by mohl převzít dirigentskou taktovku po Rosickém, i když podobné porovnání slyší nerad.

Článek

„V minulosti jsme opakovaně dokázali, že umíme vyhrávat velké zápasy i bez Tomáše. Zvládli jsme bez něj i konec kvalifikace," připomíná zkušený obránce Michal Kadlec a dává za příklad evropský šampionát v roce 2012, kdy byla situace prakticky totožná. I tehdy Česko poslední zápas ve skupině bez Rosického zvládlo a prošlo do čtvrtfinále. „Kvalitu máme, s tím nebude problém. A navíc Tomáš zůstane jako morální podpora," podotýká Kadlec.

Jaké jsou varianty sestavy pro rozhodující duel národního mužstva ve Francii? Klíčovým otazníkem je obsazení postu podhrotového hráče za Rosického. Alternativy jsou tři..

Varianta č.1: S Kolářem

Nejpravděpodobnější volba. Daniel Kolář naprosto totožnou roli plní v Plzni, kterou dovedl k mistrovskému titulu. V reprezentaci post hráče s pomyslným číslem deset, kolem něhož se vše točí a jenž hru diriguje, okusil při kvalifikačních výhrách v Kazachstánu a v Lotyšsku či právě na ME 2012 při vítězství nad Polskem znamenajícím postup ze skupiny. Navíc trenér má Koláře otestovaného ze společného působení v Plzni.

Třicetiletý záložník však nesnáší, když je s Rosickým srovnávám. „Tomáš je jedinečný, což všichni vědí. Já jsem úplně odlišný hráč. Přijde mi hloupé, když nás někdo poměřuje," krčí rameny Kolář. Na křídla by pravděpodobně dostal Dočkala a Krejčího, což byla alternativa právě z dvou úspěšně zvládnutých kvalifikačních duelů.

Varianta č.2: S Dočkalem

Záložník Sparty na první start ve Francii teprve čeká. A vysedávání na lavičce mu příliš nevoní. Na stejné pozici naskočil v národním dresu kupříkladu v domácí kvalifikaci s Kazachstánem (2:1). Jenže Dočkalův zdravotní stav po zranění z přípravného duelu s Ruskem obestírá tajemství. „Kotník mě pořád bolí, ale nejde o nic nepřekonatelného. Jsem připravený nastoupit," hlásil sedmadvacetiletý záložník před bitvou s Chorvatskem. I lékaři se dušují, že Dočkal je fit.

Pak je ovšem záhadou, proč jej trenér Vrba ani v jednom z duelů na šampionátu nevyužil.

Vždyť Dočkal vstřelil v kvalifikaci čtyři branky, měl řadu gólových přihrávek a je zdatný v zahrávání standardních situací. A výkon Skaláka při bitvě s Chorvaty po rošádě na pravém kraji zálohy, což je Dočkalovi role rovněž vlastní, rozhodně volal.

Varianta č.3: S Pavelkou

Při senzačním kvalifikačním vítězství v Nizozemsku trenér Vrba do středu pole nasadil trojici Darida, Plašil, Pavelka. S největší pravděpodobností by se tedy na post podhrotového hráče posunul Darida. Jenže bude trenér Vrba riskovat zásah do místa, kde je na české poměry muž s neuvěřitelnou schopností odebírat míče a prakticky nevyčerpatelným fyzickým fondem?

„Má šance na start v základní sestavě vzrostla, ale mrzí mě, že na úkor Tomášova zdraví," uvedl záložník David Pavelka. „Pokud mě trenér vybere, bude to odpovědnost. Ale na druhou stranu, cítil bych ji stejně, i kdybych šel do hry místo kohokoliv jiného," doplňuje bývalá opora Liberce.

Dost možná se Pavelka premiéry na evropském šampionátu dočká, přičemž bude na svojí pozici defenzivního záložníka na úkor Plašila, jemuž duel s Chorvatskem nevyšel. Ovšem krátce před odjezdem do Francie Vrba zdůrazňoval, jak důležitý Plašil pro českou hru je. „Spousta lidí nemá Jardu v lásce, ale ve středu pole je úžasný," vyzdvihl Pavel Vrba přínos zložníka Bordeaux...

Při obou zápasech ve Francii pak předváděl chyby s pravidelností na své poměry nebývalou obránce David Limberský, na jehož post se třese po skvělé sezóně v Sheffieldu Daniel Pudil.

S jistotou lze tušit i další rošádu na hrotu, kde Lafata usedne mezi náhradníky a role „zabijáka" se zřejmě zhostí Necid znalý tureckých poměrů.

Kdo ve středu pole nahradí pro zápas s Tureckem Tomáše Rosického?
Daniel Kolář
24,6 %
Bořek Dočkal
66,7 %
David Pavelka
6,2 %
Jiný hráč
2,5 %
Celkem hlasovalo 14961 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.