Hlavní obsah

Ve Francii působilo na padesát českých fotbalistů. Nejsilnější stopu zanechal Šmicer v Lens

Tours

Vladimír Šmicer zanechal z téměř pěti desítek českých fotbalistů, kteří působili ve Francii, v zemi galského kohouta nejvýraznější stopu. V dresu RC Lens dokázal za tři sezóny na sklonku devadesátých let vyhrát titul i Francouzský pohár. V současnosti působí v nejvyšší soutěži Ligue 1 pouze Jaroslav Plašil, kapitán Girondins Bordeaux.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer

Článek

Šmicer do místního Racingu přestoupil po stříbrném mistrovství Evropy 1996. Za tři sezóny stihl mistrovský titul, jediný v historii klubu, a vítězství ve Francouzském poháru. V roce 1999 odešel do Liverpoolu. Do Lens se vrátil v těchto dnech, jako člen komise UEFA, která vybírá nejlepší hráče utkání, a Šmicer jim předává cenu. „Doufám, že po utkání s Tureckem ji dám českému hráči," přál si před utkáním.

Lens je jeho srdeční záležitostí. „Bylo to moje první zahraniční angažmá a hned takto úspěšné. To se nezapomíná. Cítil jsem se tu velmi dobře, v klubu panovalo rodinné prostředí a mám tu i přátele, ač se nevídáme moc často. Čas letí hrozně rychle, vždyť od mého příchodu do Lens to je už dvacet let," povzdechl si Šmicer.

Kromě něho hrál za Lens další člen zmíněného „anglického" týmu Radek Bejbl, bylo to na začátku nového tisíciletí, kdy už klub zdaleka nebyl tak úspěšný. V padesátých letech minulého století tu působili hned tři Češi - útočník Jiří Hanke, ale také trenéři Ladislav Dupal a Karel Machovský. Ti se však do historie českého fotbalu, ani toho francouzského výrazně nezapsali.

Němeček v Toulouse, Hašek v St. Etienne

Jistou stopu ve Francii zanechala i současná česká reprezentace. Úvodní utkání sehrál Vrbův výběr proti Španělsku v Toulouse. V první polovině devadesátých let dres místního SC oblékal záložník Václav Němeček, rovněž člen stříbrné jedenáctky z šestadevadesátého. Kdysi chlouba francouzského fotbalu ale v té době bojovala o přežití v nejvyšší soutěži. „Moc rád na tu dobu vzpomínám. Kromě fotbalových zážitků jsem tu získal i vztah k francouzskému vínu," zavzpomínal s úsměvem.

V letech 2007 - 2009 působil v Toulouse útočník Pavel Fořt. Díru do světa tu ale neudělal. Nastoupil jen v devíti ligových zápasech a nedal žádný gól.

V St. Etienne, kde Češi v pátek remízovali s Chorvatskem, si pamatují Ivana Haška. Místní AS trénoval v sezóně 2006 - 2007, ale žádnou trofej nezískal. Francouzský fotbal má v malíčku. Po mistrovství světa 1990 hrál čtyři roky za Racing Štrasburk a na začátku tisíciletí ho pak vedl dva roky i jako trenér, po boku s asistentem Karlem Jarolímem. To je ale už jiná kapitola. V sezóně, kdy Hašek působil v St. Etienne, si přivedl útočníka Marka Heinze, který stihl v osmadvaceti zápasech vstřelit čtyři góly.

Francouzský titul má i Baroš

Z reprezentačního týmu, který je na šampionátu ve Francii, má největší zkušenosti s francouzským fotbalem již zmíněný Jaroslav Plašil, který ještě jako dorostenec přestoupil do AS Monako v roce 2000 a s výjimkou ročního hostování v Créteil oblékal dres „knížat" sedm let a dokonce se s nimi v roce 2004 probojoval do finále Ligy mistrů. Hráčem Bordeaux je od roku 2009. Gólman Petr Čech svoji kariéru v zahraničí zahájil v roce 2002 na Stade Rennes a odchytal tu dvě sezóny. V tomto klubu působilo celkem devět českých fotbalistů. Už před druhou světovou válkou například reprezentanti Bohumil Klenovec a Jaroslav Bouček.

Dres francouzských klubů oblékaly i další české fotbalové hvězdy. Vzpomeňme alespoň některé. V roce 2007 získal francouzský titul s Olympique Lyon Milan Baroš. Ve stejném klubu krátce po druhé světové válce hrál útočník Antonín Tichý. Do Olympique, ale v tom z Marseille, přišli v roce 2003 Štěpán Vachoušek a Rudolf Skácel. Zatímco prvně jmenovaný tu vydržel rok, druhý tři. V Monaku ukončil svoji skvělou kariéru Jan Koller a pro klub pracuje dodnes, v Monte Karlu se usadil natrvalo. Hned ve dvou klubech si zahrál stoper David Rozehnal. V letech 2005 až 2007 působil v Paris St. Germain a v sezónách 2010 - 2015 v OGC Lille. V tomto městě bydlí i nadále, i když hraje kousek odtud v belgickém Ostende.

Už jen krátce se vraťme do druhé poloviny osmdesátých let. Na sklonku kariéry dostaly povolení k zahraničnímu angažmá hvězdy reprezentace a pražské Dukly. Zdeněk Nehoda oblékal dres Grenoblu a Ladislav Vízek střílel góly za Le Havre. Karel Jarolím jen o něco později působil v FC Rouen a poté v Amiens SC.

Reklama

Související témata: