Hlavní obsah

Bojují jako lvi, proto slaví obraty! Každý je pro tým nepostradatelný, přesvědčuje Plašil

Lens

Jednu jistotu mají fanoušci české fotbalové reprezentace v očekávání závěrečného vystoupení týmu Pavla Vrby ve skupině D na mistrovství Evropy ve Francii už před výkopem úterní bitvy s Tureckem. I stav, který je sebevíce nepříznivý, neznamená pro českou družinu porážku.

Foto: David Taneček, ČTK

Čeští fotbalisté (zleva) Tomáš Necid, Ladislav Krejčí a Milan Škoda se radují z vyrovnávacího gólu proti Chorvatsku.

Článek

Několikrát v minulosti předvedla česká fotbalová elita v kvalifikačních bitvách či na velkých turnajích fenomenální obraty. A s nástupem trenéra Pavla Vrby jakoby nečekané zvraty byly součástí taktického repertoáru mužstva. Za dva a půl roku pod taktovkou nyní dvaapadesátiletého trenéra bylo jen v soutěžních zápasech podobných zvratů pět!

Naposledy český tým smazal dvoubrankové manko na ME při bitvě s Chorvaty. Po šestasedmdesáti minutách bídy přišlo vzepětí. „Ukázali jsme morálku. Zdobí nás už několik let. Dokázali jsme zabrat v krizové chvíli, čehož si obrovský cením. Nejde přitom jen o ojedinělý výstřel," říká zkušený obránce Tomáš Sivok.

Právě fantastické obraty kvalifikačních bitev zajistily českému výběru místenku mezi čtyřiadvaceti účastníky evropského šampionátu. Vždyť třikrát Česko v boji o cestu do Francie i přes jednobrankové manko slavilo vítězství, jednou pak bitvu alespoň zremizovalo.

A pokračování série šokujících bodových zisků při duelu na samotném šampionátu s Chorvatskem dává naději na účast v osmifinále. „Jde o další důkaz, že máme třiadvacet hráčů, kteří mají chuť se obětovat pro tým. Závěr zápasu v Saint Étinne potvrdil, že každý z kluků, byť jde na hřiště jen na pár minut, může být pro tým nepostradatelný," vyzdvihuje charakterové vlastnosti týmu zkušený záložník Jaroslav Plašil.

Hrají na hranici možností

Mladší hráče nadchlo gesto kapitána Tomáše Rosického, který po zranění stehna sice už s jistotou do žádného zápasu nezasáhne, ale zůstal s týmem ve Francii. „Dokumentuje to soudržnost týmu. Navíc Tomáš se svými zkušenostmi hodně poradí," lebedí si záložník David Pavelka.

Právě smazání dvoubrankového manka v druhém francouzském představení dodává hráčům energii před klíčovou bitvou o postup. „Kluci pokaždé odehrají zápas na hranici možností. Jde o faktor, který náš tým provázel vždy. Tak to bylo a bude. Jestli o něco, tak právě tahle věc mě nestraší," přemítá zraněný kapitán Tomáš Rosický, jenž byl u památného obratu na ME 2004, když reprezentace ve skupině pod taktovkou trenéra Brücknera prohrávala s Nizozemskem sice 0:2, ale nakonec slavila výhru 3:2 a odrazila se až k účasti v semifinále.

„Pro českého fanouška to možná není příjemné konstatování, ale my nemáme kvalitu, abychom se vyrovnali Španělsku nebo Chorvatsku. Za všechno hovoří fakt, v jakých klubech hrají reprezentanti protivníka. A kde nastupujeme my," krčí rameny Sivok.

„Ale pro nás hovoří neskutečná parta, což platilo už za trenéra Bílka. Bojujeme do poslední minuty jako lvi. Jeden za všechny. A to je faktor, jenž nás spojuje a drží nad vodou při všech bitvách," ujišťuje Sivok, že ani při úterní řeži s Tureckem neprodají čeští reprezentanti kůži lacino. „Proti Chorvatům jsme demonstrovali naši soudržnost. Nikdy se nevzdáváme," přitakává útočník Milan Škoda.

Obraty ve Vrbově éře
2014 Česko-Island 2:1 kvalifikace ME
2014 Turecko-Česko 1:2 kvalifikace ME
2015 Česko-Kazachstán 2:1 kvalifikace ME
2015 Česko-Lotyšsko 1:1 kvalifikace ME
2015 Česko-Chorvatsko 2:2 ME ve Francii

Reklama

Související témata: