Hlavní obsah

Sev. Irsko - Německo 0:1Němci po vítězství nad Severním Irskem postupují z prvního místa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Gomez 0 : 1
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Němečtí fotbalisté v závěrečném duelu skupiny C porazili Severní Iry gólem Maria Gómeze 1:0. Vítězstvím si zajistili postup do osmifinále z prvního místa. A to díky o jeden vstřelený gól lepšímu skóre než má Polsko. Severní Irové obsadili v konečném pořadí skupiny třetí místo a mají teoretickou naději na postup.

Foto: John Sibley, Reuters

Německý útočník Mario Gomez se raduje z gólu proti Severnímu Irsku.

Článek
Fotogalerie

Německo od začátku potvrzovalo roli favorita. Do tří velkých šancí se dostal Müller, ale nejprve ho vychytal brankář McGovern, poté mířil vedle a pak trefil tyč. V další příležitosti se německý útočník objevil po necelé půlhodině hry, místo střely ale přidržel míč, přihrál Gómezovi a ten otevřel skóre. Za reprezentaci se tak trefil v soutěžním utkání poprvé od června 2012.

Severní Irsko bylo pod velkým tlakem a mohlo jít do druhého poločasu s dvoubrankovou ztrátou. Müller ale potvrdil, že střeleckou formu si do Francie nepřivezl. Ve 34. minutě si naběhl na Götzeho zpětnou přihrávku, ale míč napálil podruhé do brankové konstrukce.

Němci další góly nepřidali

Po přestávce se obraz hry nezměnil a v 52. minutě McGovern vychytal Götzeho, další velkou šanci německý reprezentant neproměnil vzápětí. Severoirský gólman si poté poradil i s nepříjemnou střelou Khediry a s dorážkou neuspěl ani Gómez. Ten mohl osm minut před koncem přidat druhý gól, ale McGovern byl opět pozorný.

Severní Irsko si žádnou příležitost nevypracovalo, Němci tak uhájili čisté konto i ve třetím utkání na šampionátu. Díky lepšímu skóre udrželi první místo před Polskem, jež porazilo 1:0 Ukrajinu, která skončila bez bodu poslední. Severní Irsko nasbíralo tři body a může do osmifinále postoupit z tabulky celků na třetích místech.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina C (hráno v Paříži):
Severní Irsko - Německo 0:1 (0:1)
Branka: 30. Gómez. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos - Bastien, Fautrel (všichni Fr.). Bez karet. Diváci: 44.125.
Severní Irsko: McGovern - Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans - Ward (70. Magennis), C. Evans (84. McGinn), Davis, Norwood, Dallas - Washington (59. Lafferty). Trenér: O'Neill.
Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (76. Höwedes), Hummels, Hector - Özil, Khedira (69. Schweinsteiger), Müller, Kroos, Götze (55. Schürrle) - Gómez. Trenér: Löw.

Reklama