Hlavní obsah

Darida se taktovky chopil statečně, postup s ní ale nevykouzlil

Lens

Těžká věc, nahradit Tomáše Rosického. Sotva kapitán národního týmu odehrál pět zápasů v řadě, už se zase zranil a fotbalová reprezentace musela řešit tradiční problém. Rosického part v bitvě s Tureckem připadl Vladimíru Daridovi. Hrál na velkém prostoru, jenže Češi podlehli Turecku 0:2 a tím pro ně mistrovství Evropy ve Francii již po základní skupině neslavně končí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Český záložník Vladimír Darida (vpravo) v souboji s Ismailem Köybasim z Turecka.

Článek
Fotogalerie

Já tady dohrál. Zlá předpověď, kterou kapitán fotbalové reprezentace hned po duelu s Chorvatskem vyslovil, se samozřejmě naplnila. S natrženým svalem bude Tomáš Rosický marodit nejméně šest týdnů, takže EURO ve Francii pro něj skončilo předčasně.

Komu tedy svěřit jeho dirigentskou taktovku v klíčovém zápase o postup proti Turecku?

„Nebude to překvapení," avizoval trenéra Pavel Vrba.

Volba padla na Vladimíra Daridu, který se posunul za hrotového útočníka Tomáše Necida a záda mu kryli Jaroslav Plašil a nově také David Pavelka.

Hned v 5. minutě se záložník berlínské Herty dostal ve vápně do šance, na pořádné zakončení už ovšem neměl klid.

Po gólu inkasovaném již v 10. minutě se právě Darida otřepal jako první. Po kombinaci s Dočkalem vybojoval roh, po němž Sivok trefil hlavou tyč, potom znovu nepřesně vypálil sám.

Darida operoval na velkém prostoru, útočil zprava, zleva, ve druhém poločase měl další šanci. "Chtěl jsem to vzít na sebe. Cítili jsme, že se s Turky dá hrát. Nebyli v obraně dokonalí, daly se najít mezery. Šance jsme měli, bohužel jsme je nevyužili."

Za stavu 0:2 ještě dvakrát vážně ohrozil brankáře Volkana. Vrbův tým už ale zareagovat nedokázal.

Reklama

Související témata: