Hlavní obsah

Polsko - Portugalsko 1:1, 3:5 na pen.Portugalci ani na popáté po 90 minutách nevyhráli, přesto jsou v semifinále ME

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Lewandowski 1 : 0
33. Sanches 1 : 1
- Nani (penalta) 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Ani popáté nedokázala portugalská reprezentace v normálním hracím čase na evropském šampionátu vyhrát, přesto postoupila do lyonského semifinále, kde se 6. července střetne s vítězem střetnutí Wales - Belgie. O postupu Ronalda a spol. rozhodl v Marseille až penaltový rozstřel, při němž selhal ve čtvrté sérii Blaszczykowski, jehož ránu gólman Patrício vyrazil. Poraženým Polákům nebylo nic platné, že Lewandowski vstřelil druhý nejrychlejší gól v šampionátové historii, neboť skóroval už po 100 vteřinách. Sanches totiž ještě do přestávky vyrovnal, a protože další branka nepadla, rozhodl penaltový rozstřel.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ricardo Quaresma (20) dal Portugalcům definitivní jistotu.

Článek
Fotogalerie

Okopávali ho, faulovali, dělali všechno, aby polský snajpr Lewandowski nemohl vypálit. Plných 643 minut čekal legionář z mnichovského Bayernu na gól.

Po 100 vteřinách čtvrtfinálové partie se dočkal. A byla to parádní a moc důležitá trefa, i když se zrodila po neskutečné minele Cédrica. Ten totiž podběhl křížný pas, Grosicki po křídle utekl a Lewandowski jeho přihrávku dokonale zužitkoval.

Pro Portugalce mínící se držet opět svého nekoukatelného, zato však účelného fotbalu samozřejmě rána.

A u druhého nejrychlejšího gólu v šampionátové historii zůstat nemuselo, protože po čtvrthodině pálil Lewandowski znovu a opět hodně nebezpečně. A co teprve příležitost Grosickiho, který se jí ovšem zalekl natolik, že namísto střely volil nepovedenou přihrávku na Milika.

Až po půlhodině se Ronaldo a spol. zmátořili. Nejprve v situaci, když si našel právě CR7 prostor v polské obraně, ale Pazdan ho poslal za okázalého nezájmu německého sudího Brycha k zemi, za čtyři minuty už ovšem v příležitosti zužitkované. Nikoli Ronaldem, ale osmnáctiletým Sanchesem. Nani mu narazil patičkou balón a on nekompromisní bombou skóre srovnal, takže se ve věku 18 let a 317 dnů stal třetím nejmladším střelcem v historii mistrovství Evropy.

Portugalci měli ke gólu blíž

Pochopitelně že Portugalci v tu ránu narostli, samo sebou, že si euforii přenesli i do druhé půle, takže měli k vedení blíž. I proto, že Ronaldo začal najednou myslet na spoluhráče a občas jim dokonce přihrál. Silva ovšem po jeho akci nepropálil polský val, sám Ronaldo mířil z ostrého úhlu vedle, poté znovu Silva minul bránu snad jen o metr. Hlavičkující stoper Fonte se sice mezi tyče trefil, ale naštěstí pro Fabiaňského mířil přímo doprostřed.

Poláci už jen bránili a čekali, zda se jim snad při rychlých výpadech nenabídne příležitost k rozřešení. Grosicki k němu mohl vyzvat Lewandowského, ale nahrával tak špatně, že ho nenašel. Milik byl o chvíli později přesnější, ale ani on svou tečí Patrícia nepřekvapil.

V závěru řádné hrací doby pak u Nawalkovy družiny stáli všichni svatí, co jen jich v Polsku je. Jedrzejczyk tečoval balón tak nešťastně, že Fabiaňskému zatrnulo, pět minut před koncem pak po skvostném lobu Carvalha netrefil Ronaldo vůbec míč.

Rozhodoval až rozstřel

A stejně tak dopadl po sto dvaceti vteřinách prodloužení, k němuž utkání po nerozhodném průběhu 90 minut - mimochodem už pátém, které Portugalci ve Francii sehráli - nakonec dospělo. Po centru Sanchese totiž vůbec nevystřelil.

To ovšem byla první a také poslední pořádná příležitost, kterou půlhodina navrch nabídla. Oba celky se totiž usilovně snažily neudělat chybu, která by mohla být smrtící. Zůstalo tudíž u náznaků, střely Kapustky zblokované Pepem a čekání na penaltový rozstřel.

Ten načali suverénně Ronaldo a Lewandowski, autor portugalského gólu Sanches byl suverénem ještě větším, ale Milik se rovněž nemýlil. Ve třetí sérii proměnil s přehledem Moutinho, stejně jako Glik, Portugalec Nani si ovšem Fabiaňského rovněž vychutnal, zatímco Blaszczykowski selhal. Patrício jeho ránu vyrazil, takže Quaresma poslal Portugalce do semifinále, v němž se střetnou s vítězem zápasu Wales - Belgie.

Mistrovství Evropy ve fotbale - čtvrtfinále (Marseille):
Polsko - Portugalsko 1:1 (1:1, 1:1), na penalty 3:5
Branky: 2. Lewandowski - 33. Sanches. Penalty proměnili: Lewandowski, Milik, Glik - Ronaldo, Sanches, Moutinho, Nani, Quaresma. Neproměnil: Blaszczykowski. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert, Fritz (všichni Něm.). ŽK: Jedrzejczyk, Glik, Kapustka - Silva, W. Carvalho. Diváci: 62 940.
Polsko: Fabiaňski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczyňski (98. Jodlowiec), Grosicki (82. Kapustka) - Milik, Lewandowski. Trenér: Nawalka.
Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu - W. Carvalho (96. Danilo) - Mário (80. Quaresma), Sanches, Silva (73. Moutinho) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení