Hlavní obsah

Wales - Belgie 3:1Senzace nekončí! Wales porazil ve strhující partii Rudé ďábly a je v semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Nainggolan 0 : 1
31. Williams 1 : 1
55. Robson-Kanu 2 : 1
86. Vokes 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Šampionátová překvapení neberou konce. Do semifinále fotbalového mistrovství Evropy totiž zamířil podceňovaný Wales, který vyřadil ve strhující partii v Lille jednoho z velkých favoritů Belgii po výhře 3:1. Zaslouženě, protože Ostrované bojovali urputně a statečně jako drak, kterého nosí na dresech. Nesrazil je rychle inkasovaný gól, skóre otočili, v závěru odolali drtivému náporu protivníka a hlavičkující náhradník Vokes tři minuty před koncem senzaci podtrhl třetím gólem. Svěřenci Chrise Colemana se v premiérovém semifinále na velkém turnaji utkají ve středu s Portugalskem.

Foto: Carl Recine, Reuters

Hal Robson-Kanu (č. 9) oslavuje vítězný gól Walesu ve čtvrtfinále ME proti Belgii.

Článek
Fotogalerie

Úžasná rána. Nainggolan to měl k bráně dobrých třicet metrů, ale přesto se do balónu opřel. Napálil ho přesně, takže velšský brankář Hennessey sice vzduchem plachtil a na mokrý míč si sáhl, ale jenom sáhl.

Nárok neměl, takže Belgičané, kteří vstoupili do deštivého čtvrtfinále skutečně v ďábelském stylu, už po třinácti minutách vedli. Zaslouženě, protože Velšané v úvodu jen zírali, jaký kolotoč jsou schopni Hazard a spol. roztočit. Až se jim motala hlava, když Carrasco napálil míč do gólmana, Meunierovu střelu musel vykopávat Taylor a třetí Hazardova rána skončila s přispěním teče těsně nad břevnem.

Co Rudým ďáblům nevyšlo v 7. minutě, svedli zanedlouho. Už nikoli ze závaru v šestnáctce, ale střelou legionáře ve službách AS Řím Nainggolana z velké dálky.

Velšané se Rudým ďáblům vzepřeli

Ovšem omyl, že by tenhle úder Velšany otřásl. Ba naopak, v tu ránu se Belgičanům postavili a v partii servírující parádní fotbal nikoli po hrstech, ale celých náručích, se hnali za vyrovnáním. Taylor ho měl v 26. minutě na noze, ale Courtois jeho šanci senzačně zklikvidoval, za čtyři minuty se ovšem i on díval, jak dostal Ashley Williams prostor k tomu, aby po rohovém kopu skóre zaslouženě srovnal.

V tu chvíli se přece jen projevily vynucené improvizace v obraně Belgičanů. Vermaelen totiž nemohl pro karty nastoupit, stoper Vertonghen se na tréninku zranil, takže kouč musel do sestavy zařadit dva mladíky Denayera a Jordana Lukaka, kteří do té doby neodehráli ve Francii ani minutu.

Jen jejich chybou ale samozřejmě nebylo, že kapitán Walesu, který k utkání vyrukoval i přesto, že si v osmifinále zhmoždil ruku, dostal tolik volnosti. Prapůvod všeho byl v tom, že se Belgičané po vedoucím gólu stáhli, přestali s ofenzivním kolotočem a chtěli hrát jen zezadu s tím, že po rychlém výpadu příležitost přijde.

Pohořeli, neboť Bale a spol. je přehrávali, byli najednou rychlejší, důraznější, měli většinu odražených míčů a před bránou Courtoise byli daleko nebezpečnější.

Dva údery Belgičany srazily

I proto Wilmotsova reakce o půli, i proto nasazení Fellainiho, který posílil střed hřiště. Trenérův tah Belgičanům prospěl, neboť na dlouhé minuty nepůjčovali Velšanům vůbec míč a zase točili jejich obranou. Romelu Lukaku měl na hlavě vedení, ale bránu minul, Hazardova střela proletěla rovněž pár decimetrů vedle tyče.

V době gradujícího náporu však přišlo k.o. Ramsey, který zařídil centrem vyrovnání, zaúřadoval podruhé. Po jeho vysunutí si Robson-Kanu pohrál s Meunierem, obtočil se kolem něho a překonal Courtoise.

A Belgii mohlo být ještě hůř, protože velšský drak se rozhodl, že bude dštít síru a oheň, aby spálil favorizovaného protivníka definitivně. Do zakončení se hned dvakrát dral Williams, ale trefil jen Courtoise.

Trenér Wilmots proto musel riskovat a začít hrát vabank. Nechal na hřišti jen tři obránce a hnal své svěřence do ofenzívy. Fellaini ji režíroval, ale když v obrovské šanci hlavičkoval vedle a jeho přihrávky nenašly u spoluhráců pochopení, byla další šampionátová senzace na světě.

Wales nejenže výhru uhájil, ale střídají Vokes ji tři minuty před koncem stvrdil poté, co centr Guntera poslal hlavou potřetí do belgické sítě.

Mistrovství Evropy ve fotbale - čtvrtfinále (Lille):
Wales - Belgie 3:1 (1:1)
Branky: 31. A. Williams, 55. Robson-Kanu, 86. Vokes - 13. Nainggolan. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Davies, Chester, Gunter, Ramsey - Fellaini, Alderweireld. Diváci: 45 936.
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Ledley (78. King), Ramsey (90. Collins), Taylor - Robson-Kanu (80. Vokes), Bale. Trenér: Coleman.
Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (75. Mertens) - Nainggolan, Witsel - Carrasco (46. Fellaini), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (83. Batshuayi). Trenér: Wilmots.
Postoupí do finále ME Wales, nebo Portugalsko?
Wales
79 %
Portugalsko
21 %
Celkem hlasovalo 7799 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení