Hlavní obsah

Osm českých reprezentantů do 21 let je pro OH moc starých

VIBORG

Osm českých hráčů, kteří v Dánsku na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v sobotu bude proti Bělorusku bojovat o místenku v olympijském turnaji, žije ve velké nejistotě. Ani vítězství v zápase o 3. místo na turnaji pro ně totiž automaticky neznamená start v Londýně 2012. Podle reglementu FIFA pro starty fotbalistů na olympijských hrách v Londýně smí na turnaji startovat jen hráči narození po 1. lednu 1989, přičemž povolena je účast pouze tří starších hráčů.

Foto: Reuters

Osm reprezentantů z ME do 21 let může olympiádu vybojovat a v Londýně možná nebude mít povoleno startovat.

Článek

A český tým má na soupisce v Dánsku, z níž trenér Jakub Dovalil vybere sestavu pro rozhodující duel s Běloruskem, hned osm borců překračujících daný  limit. Do Londýna by totiž nemohli brankář Jan Hanuš, obránce Marek Suchý, záložníci Milan Černý, Bořek Dočkal, Marcel Gecov, Adam Hloušek, Tomáš Hořava a Jan Kovařík. Tedy vesměs klíčoví muži pro sobotní duel, z něhož se vítěz kvalifikuje na olympijské hry.

„Já o takovém pravidlu neslyšel,“ diví se trenér Dovalil. „Nemáme oficiální rozhodnutí od MOV a FIFA. Já se o problému dozvěděl ve Viborgu při šampionátu, kde jsem byl za týmem. Vedoucí výpravy Rudolf Baťa se zeptal na celý problém při poradě před jedním utkáním, ale jasno stejně nemáme. Proto pátráme, jaká je pravda,“ říká František Dvořák, místopředseda ČOV pro sport.

Kdo z Čechů nesplňuje limit
Jan Hanušbrankář28. dubna 1988
Marek Suchýobránce29. března 1988
Milan Černýzáložník16. března 1988
Bořek Dočkalzáložník30. září 1988
Marcel Gecovzáložník1. ledna 1988
Adam Hloušekzáložník20. prosince 1988
Tomáš Hořavazáložník29. května 1988
Jan Kovaříkzáložník19. června 1988

Každopádně platí, že fotbal představoval ve spojení s olympijskými kruhy vždy jen problémy. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) si pečlivě hlídá výjimečnost vlastních turnajů. A tentokrát se zdá, že její nařízení řádně zavaří českému týmu.

„Jsem přesvědčený, že na turnaji by měli startovat hráči, kteří si olympijské hry vybojovali. Pokud by měla být nominace jiná, je to špatné,“ kaboní se Dovalil.

Je nadmíru jasné, že z hlediska motivace představuje zákaz startu starších hráčů velký problém. I když tři z dané osmičky by v rámci pravidel do Londýna mohli. A je samozřejmě velkou otázkou, v jaké formě budou všichni zmínění fotbalisté za rok, zda je případně klub uvolní či nebudou zranění.

„Rozhodující slovo má MOV a FIFA. Pro dané hráče by zákaz startu byl strašný. Jde i o určitý morální postoj,“ uznává Dvořák. Nicméně stejnému problému čelí všechny další týmy. Španělé mají na soupisce pět hráčů překračujících věkový limit, Švýcaři devět a Bělorusové dokonce jedenáct.

Reklama

Související témata: